Вінницька обласна організація Національної спілки письменників України та обласна Спілка споживчих товариств реалізовують проект «Народна книга».

У 60—70-ті роки минулого століття на Вінниччині книги можна було придбати у кожному сільському продовольчому чи промтоварному магазині. У них облаштовували спеціальні куточки, де реалізовувалася здебільшого художня література — класична та сучасна, а також різноманітні довідники — для бджолярів, садівників, городників...

Автор цих рядків в одному з таких магазинів у селі Сугаки Могилів-Подільського району придбав рідкісне видання — «Чорну раду» Пантелеймона Куліша. Книга стояла на полиці сільського магазину поряд з іншими. Я, тоді студент факультету журналістики, знав, що цей письменник заборонений. Його творів і вдень зі свічкою було не знайти: у бібліотеках не видавали, не продавали їх і в столичних книгарнях. А тут — на тобі: в сільському магазині, поряд із хлібом та оселедцями торгували забороненою літературою! Звісно, продавець тоді й гадки не мала, хто такий Куліш, і чому він заборонений.

В університеті поділився своїм скарбом із земляком — старшокурсником Анатолієм Бабієм. Більше цієї книги я не бачив. Можливо, тим самим Анатолій убезпечив мене від неприємностей. Бо тоді сам факт наявності у студента забороненої книжки міг закінчитися виключенням з вузу. Навряд чи хтось із нинішніх студентів повірить, що нам тоді не рекомендували 22 травня з’являтися біля пам’ятника Тарасу Шевченку, що в сквері поблизу університету. Нині відзначаємо його як день перепоховання Великого Кобзаря, коли труну з останками перевезли з Росії на рідну землю. Але тоді цій даті надавали іншого змісту...

Тим часом книгарні перестали існувати навіть у райцентрах, не кажучи про сільські населені пункти, й облаштувати їх поки що неможливо. Але повернути досвід радянських часів — продавати літературу в кожному магазині — цілком реально. Тим паче що в області збереглася мережа споживчої кооперації. Члени Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України звернулися по допомогу до голови Спілки споживчих товариств Василя Подоляна.

— Через мережу наших магазинів маємо змогу поширювати будь-який асортимент виробів, — говорить Василь Подолян. — Також і літературу. Для цього потрібно облаштувати місця для її продажу. Адже цей товар усе-таки специфічний: його не виставиш на прилавок разом із ковбасою. Плануємо доручити цю справу одному з наших фахівців, який організовуватиме виключно торгівлю книгами. У разі потреби виставлятимемо їх навіть у кіосках. Готові також надавати приміщення для проведення масово-пропагандистських акцій для популяризації новинок літератури, зустрічі письменників з читачами, що сприятиме їх рекламі. Користь буде обопільна.

Тож обласна організація Спілки письменників України уклала угоду із Спілкою споживчих товариств, у якій кожна зі сторін окреслила свої зобов’язання у рамках реалізації програми «Народна книга». Перший книжковий відділ уже з’явився в одному з магазинів райцентру Немирів.

Коментар Михайла Каменюка, голови Вінницької організації Національної спілки письменників України:

— Досвід облспоживспілки у питаннях реалізації книг у радянські часи був схвалений у Москві. Тож ми вирішили відновити цю справу. Керівники облспоживспілки охоче пристали на пропозицію. Плануємо у такий спосіб популяризувати передовсім твори письменників рідного краю. Обов’язково розвиватимемо збирання і реалізацію букіністичних видань. А в переліку пропонованої до продажу літератури домінуватиме українська класика і твори сучасників. Нам удалося укласти угоди з кількома видавництвами, які вже надали частину книг для реалізації. Їх вартість повернемо після продажу. Частково допомагатиме у розв’язанні фінансових питань облспоживспілка. Ідеться, зокрема, про можливість попередньої оплати деяких творів. Ми прагнемо доправити книгу навіть до найвіддаленіших населених пунктів.

 

Вінницька область.