Президенту України Януковичу В. Ф.,
Прем’єр-міністру України Азарову М. Я.,
Голові Верховної Ради Литвину В. М.
Звернення
Ми, робітники і інженерно-технічні працівники ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод», звертаємося до Вас із приводу ситуації, що склалася навколо підприємства після прийняття Верховною Радою закону про повернення заводу в державну власність. Це наш крик душі та благання про допомогу!
Звістка про це «неординарне» рішення буквально шокувала нас! І надійшла ця звістка саме в той час, коли завод, переживши вкрай тяжкі часи, почав відроджувати вітчизняне комбайнобудування.
Уже близько двох років ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод» працює у більш-менш стабільному режимі: з конвеєра сходять комбайни «Славутич», жниварки до вітчизняних та іноземних комбайнів, запчастини. Тільки за 10 місяців поточного року виготовлено та реалізовано продукції майже на 60 млн. гривень. Більш того, саме в цьому році ми за власні кошти виготовили й випробували на всіх сільськогосподарських культурах нові потужні комбайни «Скіф-290» і «Скіф-330». На їх створенні можна зробити ім’я заводу, регіону, державі, ввійти у світову історію комбайнобудування.
До заводу знову виявляють інтерес зарубіжні партнери. У вересні ц. р. під егідою Мінпромполітики України на нашому підприємстві відбулася міжнародна конференція з питань стану та розвитку комбайнобудування в Україні. На поважному зібранні були присутні фахівці з Білорусі, Російської Федерації, Чехії, Франції і Болгарії. Учасники конференції прийняли важливі для майбутнього галузі рішення і зробили однозначний висновок: налагодження серійного виробництва зернозбиральних комбайнів для потреб України має стратегічне значення. Комбайнобудування має бути включене в Національну програму розвитку України в числі державних пріоритетів. Розробка перспективних зернозбиральних комплексів на базі комбайнів «Скіф» є інноваційною і може бути основою для оновлення парку зернозбиральних комбайнів в Україні.
Та повернімося до ситуації навколо нашого підприємства, загостреної парламентським рішенням. Вважаємо, що депутатів найвищого законодавчого органу країни ввели в оману. Ще раз підкреслюємо: завод відроджується, працюючи на національну безпеку держави! Кому ж на руку нові простої і застої, поповнення у Херсоні лав безробітних, голодне життя? За нами ж стоять наші родини — діти, жінки, батьки. А це практично 2 тисячі чоловік!
Як же можна реприватизувати єдине в Херсоні підприємство, яке стабільно працює у 5-денному режимі, виконує виробничі плани, розвивається та майже щоденно приймає на роботу нових спеціалістів. Скажіть, будь ласка: де зараз у Херсоні своєчасно виплачують аванси та зарплату?
Ми твердо переконані: Закон України «Про повернення у державну власність цілісного майнового комплексу ТОВ «Херсонський машинобудівний завод» прийнятий скоріше для підняття чийогось партійного рейтингу, лобіювання інтересів бізнес-замовника (зацікавленої у заводському майновому комплексі особи). Ні про які інтереси держави й соціальну необхідність тут не йдеться!
Виконання норм названого закону призведе до звичайного рейдерського захоплення за допомогою «захисників народу». Невже народні обранці хотіли саме цього?
Не встигло, як мовиться, на документі чорнило висохнути, як регіональні ЗМІ оприлюднили плани голови Херсонської ОДА Миколи Костяка змінити заводське керівництво і створити торговельно-виробничий холдинг. Зрозуміло, що цей закон і всі ці плани — це раніше сплановані дії зацікавлених людей!
«Потенційні» власники «одержавленого» заводу вже поділили ласий пиріг! Не один рік цим «патріотам» держави не дає спокою майже сотня гектарів заводської землі в центрі міста, споруди та електропідстанції на території підприємства. Невже забули, що попереду паровоза небезпечно бігти!
Ми покладаємо надію на те, що в Києві наш голос буде почутий. Не можна виставляти перед світом Україну як державу, котра знищує власного комбайнобудівника на догоду чиїмось інтересам і амбіціям.
Сподіваємося на розуміння нашої законної тривоги та дієву допомогу. Зі свого боку, запевняємо, що херсонські машинобудівники сповнені бажанням розв’язувати одну з найгостріших проблем житниці Європи — забезпечення українського села вітчизняною технікою.
З повагою і великою надією, колектив ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод».
На знімку: під час загальних зборів 10 листопада 2010 р.