На Вінниччині давно не переробляли буряки так довго, як цьогоріч. Деякі заводи запаслися сировиною у такій кількості, що роботи вистачить аж до січня. Саме величезною кількістю заготовлених солодких коренів пояснюють фахівці подовження сезону їх переробки. Цукру, за прогнозами, буде значно більше, ніж торік. Саме тому в регіоні порушують питання про його реалізацію за межі держави, зокрема до Росії...
Одне з підприємств краю — Томашпільський цукровий завод розпочав нинішній виробничий сезон ще наприкінці серпня. Другого вересня тут уже зварили більше трьохсот тонн солодких кристалів. На початок листопада мають 15 тисяч тонн цукру.
«Роботи нам вистачить ще на весь грудень, — уточнює головний технолог підприємства Галина Голуб. — По-перше, агрокомплекс «Зелена долина», до складу якого входить цукрозавод, збільшив посіви буряків, по-друге, корені цього року і важчі, і солодші. Дотепер возимо сировину з поля. Єдине, що негативно позначається на їхній якості, перепади температур. Така вже особливість цьогорічної погоди — то пече, то дощить.
На заводі вдосконалили схему виробництва, що сприяє збільшенню виходу цукру і поліпшенню його якості. Повністю комп’ютеризовано дифузійне виробництво і процес випарювання кристалів з соку. На цих ділянках жодна операція не виконується вручну, запевняє Галина Голуб: «Не треба вже, як це було раніше, закручувати чи відкручувати вентиль, або заглядати через скельце в апарат, щоб проконтролювати температуру».
Водночас комп’ютер витіснив з підприємства понад сто робітників. Утім, директор агрокомплексу Роман Мазур переконаний: вдосконалювати процес виробництва цукру потрібно й надалі. Технічний прогрес не можна зупинити — від нього можна тільки відстати. До речі, у 2011-му виповнюється 155 років з часу заснування заводу. Від колишньої цукроварні збереглися тільки стіни...
— Без роботи людей не залишаємо, — уточнює співрозмовник. — Агрокомплекс має кілька структурних підрозділів. Найбільше робочі руки потрібні у тваринницькій галузі. Бажаючі можуть попрацювати і в рослинництві — в обробітку 15,5 тисячі гектарів, як кажуть, поле велике...
Томашпільські цукровари сподіваються, що вироблять у нинішньому сезоні білих кристалів більше, ніж у попередні роки. Загалом десять заводів, що працюють цьогоріч на Вінниччині, уже зварили понад 200 тисяч тонн солодкого піску. У підсумку, за попередніми підрахунками, область отримає 250—270 тисяч тонн цукру. Тож не дивно, що ціни на нього у краї знижуються і у роздрібній, і в оптовій торгівлі.
Керівництво області дедалі частіше заявляє про необхідність реалізації цукру... до Росії. Вінниччина, уточнив голова облдержадміністрації Микола Джига, має можливість продати від 100 до 150 тисяч тонн цукру до Свердловська. А за виручені кошти придбати для лікарень та поліклінік якісне медичне обладнання, яке виробляють на Уралі.
На яких умовах вінниччани зможуть реалізувати цукор до Росії, залежатиме від рішення уряду сусідньої держави стосовно ввезення на свою територію українського солодкого піску.
 
Вінницька область.