22-річному Андрію Токарському (на знімку) із села Новоукраїнка Млинівського району довірили сучасний бурякозбиральний комбайн «Холмер». І не пожалкували, бо нинішнього сезону, сівши за його кермо, молодий механізатор довів свою високу професійність.
На жаль, найсучасніша техніка під час гарячої збиральної пори теж ламається. До своєї першої поломки у нинішньому сезоні «Холмер», на якому працює Андрій Токарський, викопав цьогоріч цукристі майже на тисячах гектарах. А зупинився він через поломку шнекового підшипника. Як і належить, Андрій одразу повідомив про те, що сталося, у ремонтну бригаду. Водночас не став очікувати, доки прибудуть із запчастиною ремонтники, а сам взявся вибити пошкодженого підшипника. Справа ця, як кажуть інженери, не з простих: тут потрібна не так сила, як вправність рук. Андрій впорався. Так що ремонтникам, які прибули на місце події буквально через двадцять хвилин, залишалося лише запресувати новий підшипник.
— З нього неодмінно вийде першокласний спеціаліст, — каже про свого молодшого колегу Андрій Бронфін — чи не найтитулованіший з усіх механізаторів приватного підприємства «Агро-Експрес-Сервіс» (це господарство нового типу, займається вирощуванням сільськогосподарських культур на 24 тисячах гектарів у Млинівському, Демидівському, Радивилівському районах Рівненщини, а також у Кременецькому районі Тернопільської області. — Авт.), котрий має на своєму рахунку державні нагороди. — І доказ цьому — нинішній бурякозбиральний сезон — перший для Токарського. Моє завдання — якісно та швидко повантажити на автомобілі закагатовані «Холмером» буряки. Але як не стараюся — ніяк не можу встигнути за Андрієм. Завантажу один кагат... Дивись, а він вже два накопав. Просто молодець...
Загалом професійність Андрія Токарського з’явилася не на голому місці. Тут, зокрема, далося взнаки те, що його дід був комбайнером, щоправда, працював не на такій новітній техніці, як онук, зате сумлінно. Часто брав Андрія на жнива, щоб наяву бачив, як плекається хліб. Хороші теоретичні та практичні знання почерпнув Андрій, навчаючись у Мирогощанському технікумі, де здобув фах механіка сільськогосподарських машин. З даного приводу чи то жартома, чи то всерйоз його колеги кажуть, що Андрій не просто механізатор, а механік-механізатор.
А ще Андрій Токарський — чуйна людина. Переживши смерть батька, нині допомагає своєму брату Олександру та сестрі Ірині, котрі після закінчення школи продовжують навчання. Зрештою, кожен із односельців тільки гарно відгукується про Андрія Токарського, який славно починає свій трудовий шлях.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.