У Франції вийшла друком книжка про голодомор тридцятих років «Українські зошити». Автор тексту та ілюстрацій — відомий італійський художник Ігорт, якого вважають одним із найкращих європейських майстрів у жанрі коміксу.
Пан Ігорт не зрадив улюбленій формі творчості й у «зошитах», але в них кардинально змінено звичний зміст жанру: комікси передають величезну трагедію ХХ століття. Трагедію, яка, за словами художника, влучила його в саме серце. «Я відчув справжній шок від того, що побачив і почув в Україні... Це був наче внутрішній вибух... Зі мною вперше таке сталося... І я тоді зателефонував своєму видавцеві і сказав, що хочу робити іншу книгу...»
Про голодомор Ігорт дізнався випадково, до приїзду в нашу країну він ніколи не чув про штучно організований комуністичною владою СРСР голодний зажинок, який скосив життя мільйонів українців. Матеріалом для коміксів стали історії із спогадів людей — мешканців східних та південних регіонів України. Відклавши решту творчих планів, італієць поселився в Дніпропетровську і два роки працював над приголомшливою для нього темою. Результат своїх досліджень Ігорт порівняв з творчістю Франца Кафки, де абсурд «не такий уже й вигаданий».
Крім «Українських зошитів», художник створив короткий фільм із справжніми обличчями своїх героїв. Один з них, розповідає в інтерв’ю Бі-Бі-Сі, почав плакати просто на вулиці. «Це був неймовірний, невисловлений біль...».
Книжку трагічних коміксів видано десятитисячним накладом, який уже розійшовся по читачах. Незабаром ілюстровані оповіді українців про голодомор побачать світ англійською, німецькою та іспанськими мовами. Можливо, історична правда через іноземне слово стане доступнішою і для деяких наших вітчизняних істориків та політиків, які цинічно затуляють вуха від неймовірного болю своїх співвітчизників — жертв та очевидців голодного жаху і відвертають очі від переконливих документів. Хоча, здається, повірити у прозріння ситих на фальш облудників багато важче, ніж у реальність абсурдів від Кафки...