Футбол. Цього тижня українські команди розпочинають виступи в європейських клубних турнірах. Першим в боротьбу вступає донецький «Шахтар». Сьогодні в Більбао (Іспанія) він проведе матч стартового туру групового турніру Ліги чемпіонів проти клубу «Атлетик».

На грі працюватиме суддівська бригада з Греції на чолі з рефері Тасосом Сідіропулосом. Асистенти — Даміанос Ефтіміадіс і Поліхроніс Костарас. Додаткові помічники — Іліас Спатас і Ставрос Тріцоніс. Четвертий арбітр — Христос Акрівос.

Делегатом УЄФА на матч призначений представник Німеччини Рональд Циммерманн, суддівським спостерігачем — данець Йорн-Вест Ларсен.

Початок зустрічі о 21.45 (за київським часом). Транслюватиме поєдинок канал Футбол 2.

***

Читачам, либонь, цікаво дізнатися про схему розподілу доходів між учасниками чемпіонського змагання. Скажімо, наш «Шахтар», як і решта клубів, що гратимуть у груповому етапі, отримає 8,6 мільйона євро. А за кожну перемогу в цьому раунді команди додатково зароблять по мільйону, за нічию — 500 тисяч.

Як і минулого року, 55 мільйонів з передбаченого доходу розподілять серед учасників плей-оф. Вихід в 1/8 оцінюється в 3,5 мільйона, до чвертьфіналу — 3,9 мільйона, до півфіналу — 4,9 мільйона. Переможець турніру отримає додатково 10,5 мільйона, фіналіст — 6,5.

*** 

Тепер поговоримо про трьох представників України в турнірі Ліги Європи, котрі гратимуть матчі першого туру в четвер.

Почнемо з «Дніпра». Він у Києві на НСК «Олімпійський» (початок зустрічі о 20:00, телетрансляція на каналі 2+2) прийматиме знаменитий італійський клуб «Інтернаціонале» (Мілан).

Судити київський матч довірили німецьким фахівцям. Рефері — Фелікс Цваєр, якому допомагатимуть лайнсмени Гольгер Геншель і Марко Агмюллер, четвертий арбітр — Франк Вілленборг. Додаткові помічники — Бастіан Данкерт і Даніель Зіберт.

Як відомо, харківський «Металіст» у Львові прийматиме турецький «Трабзонспор» (22:05, Футбол 1). На поле «Арени Львів» суперників виведе норвезький рефері Том Гаральд Гаген. Йому асистуватимуть Даг-Роджер Неббен і Ян-Ерік Енга.

До речі, Гагена доля вже зводила з «Металістом». Він судив поєдинок харків’ян в 1/16 фіналу Ліги Європи проти англійського «Ньюкасла».

Наостанок кілька слів про бригаду арбітрів, яка працюватиме в Португалії на матчі між «Ріу Аве» і київським «Динамо». Вона представляє шведський суддівський корпус. Рефері — Стефан Юханссон. Судді на лінії — Фредерік Нільссон і Мегмет Кулум. Четвертий рефері — Магнус Шеблом, а додатковими помічниками працюватимуть Андреас Екберг і Могаммед Аль-Гакім.

Початок зустрічі на стадіоні «Віла-ду-Конді» о 22:05 (2+2).

***

УЄФА також оприлюднив інформацію про очікувані доходи клубів в цьому турнірі. Загальний призовий фонд становить 208,75 млн. євро.

Отже, за участь у кваліфікації Ліги Європи одеський «Чорноморець» отримає 140 тисяч євро, а луганська «Зоря» — 150 тисяч. «Дніпро», «Металіст» і «Динамо», як і решта учасників групового раунду, зароблять по 1,3 мільйона євро.

Кожна перемога в матчі групового етапу додатково оцінюється в 200 тисяч євро, нічия — у 100 тисяч. Переможці груп зможуть збільшити бюджет клубу ще на 400 тисяч євро, а команди, котрі посядуть другі місця, — на 200 тисяч.

Переможець турніру отримає       5 мільйонів євро, фіналіст — 2,5 мільйона, півфіналіст — мільйон, учасник чвертьфіналу — 450 тисяч, 1/8 фіналу — 350 тисяч, 1/16 фіналу — 200 тисяч.