Більше сотні питань включено в порядок денний народних депутатів на цей тиждень. Як зауважив учора на погоджувальній раді Голова Верховної Ради Володимир Литвин, практика засвідчує: протягом чотирьох сесійних днів обранці встигають опрацювати щонайбільше 70 законопроектів. Окрім того, сьогодні парламентарії почнуть розглядати Податковий кодекс, який уже готовий до розгляду в другому читанні. З огляду на те, що опрацювати доведеться більш як чотири тисячі поправок, можна припустити, що під знаком цього документа пройде весь сесійний тиждень.
Отож поза увагою парламентаріїв можуть залишитися такі документи, як зміни до закону про столицю України місто-герой Київ, які стосуються порядку утворення районних рад, та до закону про нотаріат щодо вимог на заняття нотаріальною діяльністю, а також проект закону про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації тощо, які включені в розклад на вівторок. А з переліку на четвер можуть випасти проекти законів про культуру, про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубопроводів та Житлового кодексу.
Незважаючи на такий щільний графік, у середу все-таки планують розглядати опозиційні законопроекти. Серед них — проект змін до закону про державну службу, який посилює відповідальність посадових осіб, та проект закону про національну комісію з питань регулювання зв’язку. Окрім цього — три питання ратифікації. Однак опозиція вже вчора висловила низку своїх вимог. А відтак ймовірність того, що в середу робота в сесійній залі буде конструктивною, дуже невисока. Серед підстав, які сприятимуть блокуванню роботи, може стати, приміром, недостатня кількість голосів для створення тимчасової слідчої комісії, яка б вивчала обставини, за яких відбувалися місцеві вибори. За словами керівника БЮТ Івана Кириленка, близько двох тисяч судових позовів з приводу правопорушень на цьому народному волевиявленні подала лише політична сила, яку він представляє. Отож ігнорувати ці численні факти опозиції видається неприпустимим.
Іншим каменем спотикання може стати наполягання народного депутата Юрія Кармазіна на розгляді перед Податковим кодексом документа про денонсацію угод з офшорними зонами. Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував, що такий проект закону має надійти від уряду — лише тоді його зможуть розглядати в парламенті. А з приводу виборів керівник Верховної Ради акцентував: нині варто зосередитися на підготовці до наступних парламентських виборів, а не загострювати увагу на минулих. До речі, тема майбутніх виборів до Верховної Ради традиційно звучала і під час цієї погоджувальної ради. Так, представник «НУ—НС» Микола Мартиненко висловив пропозицію запросити Голову Центральної виборчої комісії, щоб обговорити саме це питання. Однак Володимир Литвин запропонував почекати з цим, оскільки ЦВК очікує відповідне рішення Конституційного Суду, а відтак, питання поки що не на часі. В середу по обіді також заплановано провести парламентські слухання на тему: про стан промислової безпеки та охорони праці.
Попри завантаженість, парламентарії все ж не відмовилися від п’ятничної години запитань до уряду. Найпевніше, з трибуни доповідатиме міністр фінансів Федір Ярошенко. А в залі буде присутній економічний блок уряду. Говоритимуть про те, як просувається бюджетний процес.
Вочевидь левову частину питань народні депутати розглянути не встигнуть. І вже точно, навряд чи доберуться до питання про дострокове припинення повноважень окремих народних депутатів, яке стоїть у графіку на п’ятницю останнім.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
На знімку: у центрі Віталій Хомутиннік.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.