Представники профспілок невдоволені новою редакцією Податкового та Трудового кодексів. Вони вимагають проведення парламентських слухань, оскільки вважають, що з утвердженням закладених до проекту Трудового кодексу норм в Україні буде «узаконене рабство». І хоч учора під стінами парламенту зібралося не надто багато протестувальників, проте лідери профспілок упевнені, що їхня кількість збільшуватиметься разом із поінформованістю громадян про сутність запропонованих змін.
«Ось наближається колона представників Федерації профспілок малого й середнього бізнесу, — коментує події біля Верховної Ради голова центрального координаційного комітету профспілки «Народна солідарність» Олексій Кляшторний. — Вони, наприклад, не вдоволені тим, що схвалена профільним парламентським комітетом редакція проекту Трудового кодексу передбачає обмеження їхніх прав на участь у профспілках і веденні колективних переговорів». А профспілка «Народна солідарність» протестує проти положень Трудового кодексу, які встановлюють практично необмежений робочий день, передбачають запровадження відеоспостереження на робочих місцях, повної матеріальної відповідальності для всіх категорій трудящих. «Ми вимагаємо проведення парламентських слухань та відкритої публічної дискусії стосовно цих спірних питань», — зазначає О. Кляшторний. Схожу оцінку проекту Трудового кодексу дає й голова профспілки працівників галузі земельних відносин Дмитро Філіпчук. Він зазначає, що запропонований Трудовий кодекс значно скорочує права і профспілок, і найманих працівників, бо «як інакше можна оцінити пропозиції про надання роботодавцям права ухвалювати будь-які акти без узгодження з профспілками»? Крім того, роботодавець зможе в односторонньому порядку визначати рівень завданих збитків та ухвалювати рішення про дисциплінарні чи фінансові стягнення з працівника.
Про незгоду із запропонованим проектом Трудового кодексу неодноразово заявляв і голова Незалежної профспілки гірників та Конфедерації вільних профспілок України народний депутат Михайло Волинець, котрий вважає, що цим кодексом, з одного боку, хочуть «закріпити монополію старих профспілок на ведення переговорів і укладення колективних договорів, соціальний діалог, управління фондами соціального страхування і представлення інтересів найманих робітників на міжнародному рівні», а з другого — закріпити в Україні рабство для найманих працівників.
Отож профспілки вважають, що нинішня редакція проекту Трудового кодексу свідчить про спланований наступ на права працівників, та обіцяють зробити все, щоб у нинішньому вигляді його не було ухвалено.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.