Нині лише 5—10 відсотків людей довіряють Верховній Раді. За словами глави парламенту Володимира Литвина, слід докласти зусиль, щоб цей показник зріс хоча б до 20 відсотків. Бо того, що є, вочевидь недостатньо, щоб іти на наступні парламентські вибори. Про це Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив учора під час брифінгу.
Спілкуючись із журналістами, він підкреслив, що Трудовий кодекс цього тижня не розглядатимуть та взагалі навряд чи торкатимуться цієї теми найближчим часом. З огляду на це Володимир Литвин закликав усіх, хто виступає з акціями протесту, не витрачати кошти, а «перенести невдоволення у практичне річище». А саме: внести відповідні пропозиції в законопроекти, щоб їх можна було розглянути в майбутньому. Обговорюючи цю тему, Володимир Литвин звернувся до історії із законом про мови, який свого часу також викликав хвилю протестів, хоча й досі не розглядався. Щонайменше до нового року ці два документи в сесійній залі не чіпатимуть, припустив глава парламенту.
А от з приводу Податкового кодексу Володимир Литвин висловився так: «Я далеко не захоплений тим, що напрацьовано. І з огляду на це запропонував іти по кожній поправці окремо». Розглядові цього документа він запропонував повністю присвятити вівторок. Потім у комітеті і робочих групах протягом «бодай доби» узагальнити і подивитися на те, що напрацьовано». А в четвер продовжити роботу, щоб вийти на більш-менш розумне рішення. «Я вважаю, що це має бути документ, гідний підпису (Президента. — Авт.)», — сказав Володимир Литвин. Якщо затримається розгляд кодексу, то не встигнуть розглянути і проект бюджету на наступний рік. Поки що планується опрацювати його в першому читанні 2—3 грудня. А 23—24 — остаточно ухвалити державний кошторис, поділився намірами Володимир Литвин. Як проект бюджету вкладається в економічну ситуацію, відтворює потреби людей, які основні параметри меморандуму з приводу співпраці з МВФ? Подібні питання народні обранці зможуть поставити представникам уряду в п’ятницю, наголосив Володимир Литвин. Однак, на його думку, для нас наступні роки стануть серйозним викликом «неспівпадіння можливостей держави із соціальними законами». За словами парламентарія, за деякими показниками лише цього року не вистачило 140 млрд. грн. бюджетних коштів. Відтак, нам треба припинити «практику прийняття чергових соціальних законів, а зосередитися на виконанні чинних», — підкреслив В. Литвин. Ілюструючи цю тезу, він навів такий приклад. Нині в парламенті «зіткнулися» з двома проектами, які стосуються виплат за народження першої, другої та третьої дітей (відповідно 25, 50 і 100 тисяч гривень). Один такий документ вже зареєстрований народними депутатами. Тепер пропонується зареєструвати такий самий — іншим суб’єктом законодавчої ініціативи.