Сумська область

Критична публікація «Голосу України» «Тече нафта по трубі та ще й витікає» від 11.06.10 року, в якій розповідалося про варварське використання загальнонародного надбання надр «діамантовими олігархами», спричинила неабиякий резонанс у суспільстві. Наведеними у статті фактами зацікавились компетентні органи: почалися перевірки, за якими невдовзі було порушено кілька кримінальних справ.

Нині у провадженні слідчого відділу Сумської обласної прокуратури перебуває кримінальна справа, порушена стосовно службових осіб НГВУ «Охтирканафтогаз» ВАТ «Укрнафта» за фактом зловживання службовим становищем під час самовільного зайнятті земельних ділянок державної і приватної власності і використанні їх за нецільовим призначенням, умисного невиконання службовою особою рішення суду, що набрало сили, незаконного без спеціального дозволу користування надрами.

Як повідомили у прокуратурі Сумської області, під час розслідування цієї справи встановлено, що начальник НГВУ, депутат обласної ради, грубо порушуючи чинне законодавство, упродовж 2005—2010 років здійснив самовільно зайняв близько 36 гектарів землі — майже 15 державних і 21 приватних — та використовував їх не за цільовим призначенням. Державі завдано збитків на 340 тисяч гривень.

А ще високопосадовець умисно не виконував рішення Охтирського міськрайонного суду у справі за позовом мешканця району про заборону використання ВАТ «Укрнафта» в особі НГВУ «Охтирканафтогаз» його земельної ділянки, яка використовувалась для експлуатації однією із свердловин Бугруватівського родовища.

Окрім цього, у прокуратурі вважають, що він знав про те, що управління не має ліцензії на користування надрами, однак упродовж 2005—2010 років допустив видобування прісної води з 11 свердловин на території Охтирського, Роменського і Липоводолинського районів, чим було завдано державі збитків на 880 тисяч гривень.

Проти начальника НГВУ «Охтирканафтогаз» порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою чи службовим становищем), за ч. 4 ст. 240 (порушення правил охорони надр) та ч. 2 ст. 382 (невиконання судового рішення) Кримінального кодексу України.

Під час досудового слідства підозрюваний не з’являвся на виклик слідчого, всіляко ухилявся від проведення слідчих дій і затягував їх, зазначає прокуратура, що дало привід для його затримання. Нині в суді вирішується питання про обрання начальнику НГВУ «Охтирканафтогаз» запобіжного заходу — взяття під варту. Слово за судом і щодо висунутих звинувачень також.