Половина киян уже майже забули, яка вона — проточна гаряча вода. Та ті, у кого з кранів (через борги перед газовиками) останнім часом тече ледь тепла цівочка, як виявилося, опинилися ще не в найгіршому становищі. У столиці є будинки, чиї мешканці з літа гарячої води не бачили. Більше того, і гадки не мають, коли нарешті зможуть прийняти ванну. Причина — «решето» замість труб. І у кожному житловому районі — своя історія. Кияни уже наперед знають, в якому місці і коли у них прорве труби. Адже ситуація повторюється з року в рік...

Для мешканців будинків по вулиці Булгакова 5-б та 5-а аварійні бригади «Київенерго» уже майже рідними стали. Адже від серпня і місяця без них не минає. Єдине, що час від часу змінюється, — місце дислокації робітників. «Сьогодні одну яму засипають, а назавтра метрів за сто п’ятдесят від неї новий котлован риють. Що, а головне, як вони ремонтують, незрозуміло», — сушать голови мешканці горе-будинків. І жаліються, мовляв, жити посеред котлованів уже набридло: «Тут неподалік є дитячий садочок і дві школи. Уявіть, щодня діти крізь ці кількаметрові ями пробігають». Не легше і пенсіонерам. Їм, щоб пройти крізь безкінечні ремонтні роботи, доводиться спортивну молодість пригадувати — десь по бордюрчику балансувати, а десь у довжину стрибати. На місці «подій» побували наші кореспонденти.

Коли ми під’їхали до потрібного будинку, робота аварійників саме була в розпалі. Але спілкуватися із пресою люди, на чиїх спинах виднілися написи «Київенерго», не захотіли. Як довго працюють, у чому проблема, а головне, коли врешті свою роботу закінчать, — усі ці запитання виявилися чи-то надто складними, чи-то з розряду секретних. Принаймні у відповідь лунала одна, ніби завчена, фраза: «Нас викликали, і ми приїхали. Працювати будемо, доки не відремонтуємо. Коли відремонтуємо? Коли відремонтуємо!». Пізніше, щоправда, дехто із робітників таки приспустив завісу таємниці: «Тут труби — дрантя. Їх скільки не латай, діла не буде».

Більше світла на ситуацію пролили мешканці «обезводнених» будинків.

— Приблизно з 20-х чисел серпня нам (вул. Булгакова, 5-б) припинили подачу гарячої води. Її, до речі, і зараз немає, — жаліється киянин Володимир Максименко . — За весь цей період гаряча вода (хоча, скоріше, — тепла, бо її температура вище 40 градусів не піднімалась) була максимум тиждень. Решта часу з крану текла брудна, холодна (20 градусів) рідина.

Мешканці почали звертатися зі своєю проблемою до всіх: від ЖЕКу (РЕО) до call-центру міського голови.

— На початку вересня дорогу розрили і замінили шматки дірявих труб. Але роботи було виконано неякісно. Адже в ямі постійно стояла гаряча вода. Навіть у теплі дні звідти йшла пара. Стіни ями почали обвалюватися і в один день вона «переросла» у котлован. Тільки наприкінці жовтня, після численних звернень до різних інстанцій, його засипали. Хоча, як нам здається, течу не ліквідували. Тому через кілька днів було вирито нову траншею, неподалік із засипаним котлованом, — розповідає Володимир Антонович і запевняє: кілька днів роботи взагалі не велися, труби просто стояли розриті. Потім і їх засипали. І знову, переконує пан Максименко, течу не ліквідували.

Зараз ремонтні роботи ведуться знову там, звідки все у вересні і почалось.

— Організація і сама робота аварійників — жахливі. Що це за якість, якщо через місяць—два усе доводиться переробляти? І найприкріше те, що весь цей безлад за рахунок простих платників податків відбувається, — обурюється В. Максименко.

Правди мешканці шукали у всіх можливих інстанціях. Але, кажуть, звідусіль у відповідь — або хамство, або взагалі тиша.

Кореспонденти «Голосу України» спробували і собі дізнатися, коли гаряча вода, нарешті, потече із кранів киян, а не із дірок у трубах. Найперше — телефонуємо у диспетчерську ЖЕКу:

— Не знаємо, коли «аварійка» закінчить свою роботу. Тому і сказати, коли буде відновлено гаряче водопостачання, також не можемо. Цим займається «Київенерго». І вони нам не підконтрольні. Ми самі до них дзвонимо, запитуємо, а вони нам нічого конкретного не відповідають. Можуть ще й накричати, — вилила душу нам диспетчер 802-го ЖЕКу, що у Святошинському районі. І порадила звертатися до «тепломережевиків». Проте і там нічого нового ми не дізналися.

— Там — дуже серйозне пошкодження. Роботи тривають. Так, знаємо, що вже давно там проблеми, але як надовго це затягнеться — не можу сказати... Надто вже складна ситуація — труби гнилі. Може, до кінця дня щось проясниться, — розповіли нам в експлуатаційній дільниці №1 Управління теплових розподільчих мереж №5.

Наступна спроба. Телефонуємо до інформаційної служби АТ «Київенерго». За кілька хвилин дівчина-оператор звітує про все, що дізналася: «Сталася аварія, працює аварійна бригада. Є інформація, що вода має з’явитися уже сьогодні опівночі». На жаль, ці дані не підтвердились...

Тим часом, мешканці горе-будинків свою ситуацію уже в анекдоти перевтілюють. Мовляв, це через них цього року така аномально тепла осінь у столиці. Повітря, буцімто, нагріває їхня гаряча вода, яка через діряві труби у землю виливається.

Та, попри все, Володимир Антонович із сусідами сподіваються, що одне із благ цивілізації до їхніх квартир таки повернеться. І тут розраховують на допомогу міської влади.

— Думаю, нинішнє керівництво міста просто дезінформують про стан справ у столиці. Тому порадив би очільникам Києва не вірити своїм підопічним на слова, а виїжджати зі спеціальними комісіями на місця і перевіряти, приміром, стан підготовки районів до зими, — міркує пан Максименко. Єдиний же вихід для свого будинку чоловік бачить у повній заміні труб. Та і після цього, каже, доведеться скоріше за все з ремонтниками «повоювати».

— Те, в якому стані вони залишають території після своїх робіт, — це взагалі якесь неподобство. З весни цього року міняли труби у районі 13-го будинку по вулиці Симиренка. Труби, щоправда, гарні ставили. Але ви подивіться, що вони після себе залишили... Це ж не на житловий район, а на якийсь військовий полігон більше схоже: ями, купи землі, залізобетонні конструкції... І ніхто нічого не робить, щоб навести лад на території. І в цьому наші діти і онуки ростуть — до такого безладу звикають...

 

Щоправда, місцеву дітвору така ситуація навіть більш ніж влаштовує. Ну в якому ще дворі прямісінько біля дитячого майданчика валяється величезний бетонний лоток або із землі стирчить товсте залізне пруття? Тутешній краєвид і справді — ніби декорації для фільмів про війну. Мешканці кивають на «Київенерго». Мовляв, хто руйнував, той має і відновлювати, якими б благими не були цілі.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

КОМЕНТАР

Позиція АК «Київенерго»:

«Дійсно, у мешканців за вказаною вами адресою (Булгакова, 5-б) часто відбуваються перебої з гарячим водопостачанням. Це пояснюється тим, що труба зношена і потребує повної заміни. Нагадаємо, що теплові мережі міста є власністю міської громади, тобто модернізувати їх повинна міська влада. Київенерго зі свого боку зобов’язане здійснювати поточні ремонти. Так, на Булгакова, 5-б тільки за останній місяць виникло шість(!) нових пошкоджень. Зазначимо, що розриття відбуваються не через те, що погано відремонтували. А через те, що труба настільки в поганому стані, що після чергового ремонту відбувається прорив у сусідньому місці. Зараз за вказаною вами адресою ліквідовано останнє пошкодження. На цей момент у мешканців будинку є гаряча вода, але ми не можемо стверджувати, що через деякий час на іншій ділянці тепломережі не виникне аналогічне пошкодження. Оскільки вона перебуває в жахливому стані й потребує повної заміни. Про що ми неодноразово інформували місто, та, на жаль, кошти так і не були виділені». Відразу, отримавши цю відповідь на наш запит, ми зателефонували Володимиру Антоновичу. Він, як виявилося, про те, що гаряча вода у нього вже є, — не в курсі. Можливо, вона просто десь у трубі застрягла...