Попри те, що тервиборчком уже зареєстрував 93-х депутатів Запорізької облради, перша сесія нового скликання відбудеться не раніше, ніж через тиждень. Однак, з приводу чи не найважливішого питання її порядку денного — хто буде головою — інтрига, схоже, вже зникла. На брифінгу голова облдержадміністрації Борис Петров не став утаємничувати позицію запорізького осередку Партії регіонів: «Будемо рекомендувати Павла Матвієнка».

Нагадаємо, що регіонали мають у своєму активі 74 мандати зі 100. Водночас, смак тотальної перемоги Партії регіонів в області (інша річ, яким способом добутої) серйозно зіпсував програш Володимира Кальцева на виборах міського голови Запоріжжя представнику «Батьківщини» Олександру Сіну. Вочевидь, не в останню чергу завдяки саме цій обставині, станом на першу половину дня п’ятниці офіційні результати міських виборів не оприлюднювалися. Тим часом в. о. міського голови В. Кальцев у понеділок провів позачергову сесію міськради попереднього скликання (депутати якої вже давно здали і картки, і ноутбуки), а також ледь не щодня бере участь у силі-силенній подій.
До слова, на згаданому брифінгу Б. Петрова запитали, чи не сварив його Президент за вибори. «Президент мене не сварив, — відповів голова облдержадміністрації. — Область, навпаки, отримала високу оцінку за прозорість і демократичність виборчого процесу». Майже в один час із цим брифінгом з’явилося повідомлення «Інтерфаксу» про пікет енергодарців перед адміністрацією Президента 10 листопада. Сотня жителів міста «протестують проти фальсифікацій, скоєних під час виборів до місцевих органів влади».
Учора відбулася також 44-та сесія Запорізької обласної ради V скликання. У ході її роботи депутати посперечалися стосовно екологічних питань. Вони вирішили у тристоронній угоді (облрада, зацікавлене підприємство та Міністерство охорони навколишнього природного середовища) замінити останнього учасника на Держуправління охорони навколишнього середовища у Запорізькій області. Це начебто допоможе підприємствам узгодити програми екологічної модернізації та отримати необхідні дозволи на норми викидів, які, в разі їх дотримання, не спричиняють штрафних санкцій. Крім того, депутати якось по-буденному не відхилили протест прокурора з приводу свого рішення від 8 вересня про впровадження в Запорізькій області регіональної мови.
 
Запоріжжя.