На першій після виборів сесії Вінницької облради новим головою ради обрано Сергія Татусяка (Партія регіонів). Його кандидатуру підтримали 96 депутатів із 104, які взяли участь у голосуванні. Восьмеро були проти. Решта не брали участі в голосуванні. Загалом у новообраній раді — 132 депутати, всі вони прибули на першу сесію.
Найбільше своїх представників делегували до облради чотири партії: Партія регіонів має 61 депутата, «Батьківщина» представлена 32 обранцями, на десять менше (22) в «Єдності», «Фронт змін» — 10 депутатів. Крім того, новообрана рада представлена депутатами від Народної партії, партії «Собор», Соцпартії. Утім, жодна з названих політичних сил, крім Партії регіонів, не рекомендувала свого представника на посаду голови облради.
— Наша фракція не тільки не пропонуватиме свого кандидата, а й не братиме участі в голосуванні, — заявив керівник обласної організації партії «Єдність» Олександр Домбровський. За його словами, це пояснюється надто великим бажанням однієї політичної сили взяти всю владу і всю відповідальність за цю владу.
Кандидатуру Сергія Татусяка на посаду керівника ради запропонував голова обл-держадміністрації Микола Джига (він також очолює обласну організацію регіоналів). Голову обирали таємним голосуванням. З-поміж головних завдань новообраний голова назвав, зокрема, питання розширення повноважень місцевого самоврядування. «Будемо ініціювати перед керівництвом держави проведення на Вінниччині пілотного проекту з децентралізації влади на користь територіальних громад, — наголосив Сергій Татусяк. — Саме на цьому акцентує увагу Європейська хартія місцевого самоврядування...» На Вінниччині найбільше порівняно з іншими регіонами територіальних громад. Це один з аргументів на користь упровадження майбутнього проекту.
Завдяки ініціативі новообраного голови місцеві ради регіону почали укладати угоди із зарубіжними партнерами місцевого самоврядування. Свого часу на посаді заступника голови облради Сергій Татусяк започаткував поїздки керівників територіальних громад у зарубіжні країни для вивчення досвіду місцевого самоврядування. Нині 150 місцевих рад Вінниччини співпрацюють з територіальними громадами зарубіжних країн. Вінничани розробили власну концепцію реформування місцевого самоврядування. Планують втілити її на практиці.
— Не можна тільки очікувати змін на краще «згори», треба ініціювати такі зміни і реалізовувати їх на місцях, — наголосив Сергій Татусяк у своєму виступі перед депутатами.