Під час робочої поїздки на Прикарпаття Президент України Віктор Янукович оглянув з гелікоптера місце екологічної катастрофи — територію Домбровського кар’єру поблизу Калуша. «Домбровський кар’єр у дуже поганому стані, підрядник не виконує своїх зобов’язань», — підсумував Президент. Глава держави відзначив, що нині фактично не освоюються виділені на подолання цієї катастрофи 25 мільйонів гривень: «Якщо він (підрядник. — Д. Н.) працюватиме такими темпами, як сьогодні, безумовно, нас це не влаштовуватиме». Якщо з боку підрядника не буде надано гарантій щодо освоєння коштів до кінця року, його змінять.

У березні нинішнього року уряд прийняв рішення про виділення на подолання екологічних проблем регіону 398 мільйонів гривень. Президент наголосив, що протягом останніх п’яти років на ліквідацію екологічної катастрофи було освоєно лише 14,5 мільйонів гривень. «Ми наведемо тут порядок. Ми зробимо все, щоб люди мали можливість жити на безпечній землі. Це — обов’язок держави, і ми його виконаємо», — пообіцяв В. Янукович.
Він зазначив, що сьогодні вже вивезено з-під Калуша 1,7 тисячі тонн гексахлорбензолу, а загалом треба вивезти 12,5 тисячі тонн цієї небезпечної речовини. Болючі екологічні питання глава держави має намір узяти під особистий контроль.
Нове виробництво хлору і каустичної соди шкодитиме довкіллю менше
Не без участі Президента в Калуші розв’язують і проблему створення робочих місць. Віктор Янукович особисто натиснув символічну кнопку запуску нового заводу з виробництва хлору і каустичної соди.
Починаючи з червня 2008 року основні виробництва ТОВ «Карпатнафтохім» простоювали через високі ціни на сировинні продукти піролізу і низькі — на основні види продукції переробки, зокрема хлорвініл та етилен. У цих складних умовах керівництво підприємства вирішило впровадити інвестиційну програму, яка вивела б підприємство на європейський рівень.
Інвестором проекту, який здійснюється в рамках Програми розвитку ТОВ «Карпатнафтохім» на 2006—2010 роки, є російська нафтова компанія «Лукойл». На церемонії виведення нового заводу на проектну потужність Віктор Янукович високо оцінив внесок інвесторів у модернізацію «Карпатнафтохіму» і подякував президентові «Лукойлу» Вагіту Алекперову та його компанії, які «дотримали свого слова і вклали понад 550 мільйонів доларів у реконструкцію цього підприємства».
Водночас Президент зазначив, що «Карпатнафтохім» очікує подальша модернізація: «Я вважаю, подальша доля цього заводу — це перспективний розвиток, відкриття другої та третьої черг інвестиційних проектів і вихід на рівень приблизно до мільярда доларів інвестицій».
Нове виробництво хлору і каустичної соди мембранним методом (ХіКС-М) будували за проектом і технологією німецької фірми UHDE. Аналогів підприємству, спорудженням якого займалася генпідрядна організація ДП «Укрнафтогазбуд» (Одеса), немає не лише в Україні, а й в інших державах колишнього СРСР. Планова потужність виробництва становить 200 тисяч тонн каустичної соди та 180 тисяч тонн хлору на рік. Окупність проекту — 8—9 років. Великими плюсами нового виробництва є істотне підвищення технологічної та екологічної безпеки, доведення якості каустичної соди і хлору до світових стандартів та зменшення в півтора разу витрат енергоресурсів.