Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступає за те, щоби зміни до нового виборчого законодавства вносилися конституційною більшістю парламенту.
«У нас ще ніколи не було, щоб вибори проходили за усталеним законодавством. Я неодноразово наполягав на необхідності заборонити вносити зміни до виборчого законодавства, як мінімум, за рік до виборів», — сказав В. Литвин у п’ятницю в інтерв’ю телеканалу «Рада».
Керівник парламенту зазначив, що вже фактично розпочалася робота над законопроектом про вибори до Верховної Ради. На першому установчому засіданні робочої групи з питань удосконалення виборчого законодавства В. Литвин, за його словами, запропонував передбачити заборону внесення змін до виборчого закону після його ухвалення. «А якщо комусь дуже захочеться реалізувати свою законодавчу ініціативу, то він повинен розуміти, що для цього потрібно мінімум триста голосів, аби не було спокуси постійно змінювати виборчі правила», — сказав він.
Голова Верховної Ради також висловив думку про необхідність ухвалення «прийнятної виборчої системи». За словами В. Литвина, Україні треба повернутися до проведення парламентських виборів на мажоритарній основі, а також запровадити на законодавчому рівні механізм відкликання депутатів у разі, якщо вони не виконують свої обов’язки.
На думку В. Литвина, компромісним варіантом може бути і змішана система виборів. Водночас керівник парламенту зазначив, що вона призводить до «нерівності» депутатів. Депутат, обраний за мажоритарним принципом, реально працюватиме з людьми, намагатиметься розв’язати їхні проблеми, дбати про потреби громади при прийнятті бюджету, пояснив він. Депутати, які обрані за партійними списками, орієнтуються на те, що скаже партійний лідер, і голосуватимуть так, як сказав керівник фракції, не враховуючи, потрібно це людям чи ні, зазначив В. Литвин.
Прес-служба Верховної Ради України.