Наступного тижня Верховна Рада планує розглянути проект Податкового кодексу. Зрозуміло, що цей документ викличе значні суперечки в сесійній залі. Особливо багато критики лунатиме з вуст опозиції. Оскільки проект кодексу неоднозначний і вже викликав негативну реакцію малого й середнього бізнесу. Отож не можна виключати, що його прийматимуть під акомпанемент протестів. Відтак опозиція має змогу розповісти, як нинішня влада не любить співвітчизників, і лише опозиціонери піклуються про народ. Водночас це буде спроба реваншу опозиції за поразку на місцевих виборах.

Проте, схоже, влада не збирається очікувати погоди біля моря. Відставка голови Луганської обласної державної адміністрації Валерія Голенка пролунала, як грім серед ясного неба. Напевне, багато політиків і експертів очікували, що кадрова ротація розпочнеться з західних областей, але лише не з Луганська. Не дивно, що різні політологи по-різному оцінюють рішення Президента. Одні висловлюють думку, що Валерій Голенко пішов через конфлікт з лідером фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександром Єфремовим, який свого часу очолював державну виконавчу владу на Луганщині. Інші переконують, що цим кроком глава держави віддаляється від проросійського лобі у Партії регіонів. Понад те політологи вважають, що саме Віктор Голенко був основним двигуном російських інтересів.

Хоча, зрозуміло, що на такий крок Віктора Януковича могли підштовхнути результати виборів луганського голови. Адже лише нещодавно обласний адміністративний суд визнав перемогу регіонала Кравченка над комуністом, народним депутатом Спиридоном Кілінкаровим, який нібито набрав на 22 голоси більше, ніж представник «партії влади».

Власне, якщо саме регіонал прийме присягу луганського міського голови, у фракції Компартії України лише додасться головного болю. Не можна виключати, що Спиридон Кілінкаров візьме приклад зі свого кримського колеги Леоніда Грача. Лідер кримських комуністів, який на півострові давно вважається знаковою фігурою, до думки якого постійно прислухаються, після поразки на місцевих виборах заявив, що виходить зі складу парламентської більшості. Щоправда, народний депутат, перший секретар ЦК КПУ Петро Симоненко у п’ятницю в інтерв’ю журналістам наголосив, що заява Леоніда Грача на адресу ЦК не надходила, а отже говорити про вхід або вихід народного депутата не можна.

За останніми даними, суд також відмовився розглядати позови колишнього одеського голови Едуарда Гурвіца, який оскаржував рішення місцевої територіальної виборчої комісії про те, що у «перлині біля моря» переміг голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв. Проте це поки що неофіційна інформація, яку колеги нібито отримали від найближчого оточення колишнього керманича Одеси.

Продовжуються перестановки і у Генеральній прокуратурі. З’явилася інформація про те, що свого крісла позбувся заступник Генерального Віталій Щоткін, якого начебто понизили у посаді. Водночас головна наглядова інстанція країни продовжує «копати» компромат на колишніх можновладців. Зокрема, на екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якому інкримінують розтрату бюджетних коштів, присвоєння високих звань і виділення квартири особистому водію. Щоправда, останній стверджує, що його переслідують з політичних мотивів.

Наступного тижня може нарешті прояснитися картинка щодо майбутніх парламентських виборів. Поки що, схоже, в оточенні Віктора Януковича бере гору група, яка прагне їх провести у березні наступного року. Власне, тоді й спробуємо проаналізувати, хто переможе: яструби чи голуби в оточенні Президента країни.