Дні профілактики та раннього виявлення діабету розпочалися на Тернопільщині. До Міжнародного дня діабету, який відзначається 14 листопада, такі заходи пройдуть в усіх районах.
Медики вважають, що тяжку хворобу, причини якої досі невідомі, краще попередити, ніж потім лікуватися. Всім бажаючим у Тернополі безплатно робили аналізи на вміст цукру у крові, роздавали спеціальну літературу, можна було проконсультуватися з фахівцями. А вони занепокоєні: діабет стрімко молодшає. За 10 місяців в області на нього захворіла 21 дитина: семеро — віком до 3 років, одна дитина — дев’ятимісячна. Загалом на Тернопільщині майже 32 тисячі хворих на діабет, з них 3,4 тисячі — інсулінозалежні.
Проблем з інсуліном наразі немає, на нього з обласного бюджету виділено 8 мільйонів гривень, усі хворі отримують життєво важливий препарат. Достатньо також глюкометрів. Є вони і у ФАПах, і в сільських амбулаторіях. На жаль, не завжди вистачає тест-смужок. Медики сподіваються, що ситуація поліпшиться вже наступного року, коли сільську медицину фінансуватимуть із районних бюджетів, а не з бюджетів сільських рад, як тепер. Тоді можна буде централізовано виділити кошти на тест-смужки. До речі, днями медичні заклади отримали 32 глюкометри і 1,5 тисячі тест-смужок за австрійською програмою.