Нещодавно Будинок актора в Києві став свідком значної події. У затишній будівлі зібралися небайдужі шанувальники творчості Жінки-Епохи, Жінки-Легенди Ліни Костенко. Концерт «У вічі дивиться вікам» відбувся в рамках авторської програми підтримки творчої молоді України «Мистецтво без кордонів», яку втілила в життя Катерина Калініченко — художній керівник Донецького будинку працівників культури. «Особисто я не уявляю, як можна жити без віршів Ліни Василівни, — зізналася Катерина. — Щоразу знаходжу щось нове в її поезії, в тих рядках, які вже безліч разів читала... Певно, Ліна Костенко — це людина не з нашого часу, можливо, з ХХІІ століття, бо ми ще не доросли до неї».

 Усіх бажаючих доторкнутися до вічності Поезії, відчути силу Слова й пірнути у вир мистецьких чар цього вечора запрошували актори з різних куточків України, об’єднаних творчістю Ліни Костенко. У цю мить мистецтво справді постало без жодних кордонів і обмежень. У вечорі взяли участь Світлана Ольховиченко — заслужена артистка України (Донецьк), Юрій Чеков, Юлія Коржук — актори Національного академічного драматичного театру імені М. Заньковецької (Львів), Маргарита Калганова — актриса Луганського академічного музично-драматичного театру (Луганськ), Олена Марченко — солістка Донецької філармонії (Донецьк), Надія Базарова, Юлія Марушевська — актори Київського театру поезії «Мушля» (Київ), Лідія Сахарова — лауреат міжнародних конкурсів (Київ), Ліля Кокільник та Нелі Франчук — лауреати Всеукраїнського конкурсу (Дрогобич), Марія Кушмет — аспірантка Донецького національного університету, лауреат всеукраїнських конкурсів виразного читання (Донецьк).

Двогодинна програма промайнула на одному подиху. Зі сцени окремими долями жила поезія Ліни Василівни — сльози, усмішки, радість, сподівання. Від історичної Марусі Чурай до закоханої, полоненої почуттями сучасної жінки, від героїчних подвигів минулого до пульсуючих на часі невирішених питань нашого сьогодення...

Найкращим подарунком для учасників було слово Ліни Василівни. Те, що вона особисто завітала, багато про що говорило. Її поява на концерті засвідчила справжню поетичну душу людини, яка варта таких слави та величі! Не втомило Ліну Василівну життя, не зачерствіла від отих важких негараздів минулого душа поетки, бо завжди мала «в серці те, що не вмирає»: щирість, доброту, справедливість. Для нас, молоді, вона — ідеал борця за кращу долю свого народу, це справжня Людина, послухати яку — вже свято! Хотілося, щоб і надалі частіше знаходилися небайдужі організатори, які своїм натхненням не давали б оточенню плисти за течією буденщини.

Марія НЕБАЙДУЖА, член Національної спілки журналістів України.

На знімку: Ліна Костенко з учасниками концерту.

Фото надано Донецьким будинком працівників культури.