З початку року в підвальних приміщеннях багатоповерхівок Луганщини сталося 70 пожеж. З настанням холодів кількість загорянь зростає, оскільки люди без певного місця проживання використовують підвали під житло, не дотримуючись при цьому правил пожежної безпеки. ГУ МНС у Луганській області напередодні холодів проводить рейдові перевірки. Зокрема, як показала інспекція житлового фонду міста Антрацита, 20% підвальних приміщень залишаються відкритими та ще більше захаращені побутовим і будівельним сміттям. Електрощитові не призначені для використання великої кількості електроприладів, а мешканці будинків самі порушують правила пожежної безпеки, використовуючи тимчасову електропроводку. Все це призводить не тільки до короткого замикання, а й до загоряння електроустаткування у квартирі.
Одним із найпроблемніших питань у Луганську залишається забезпечення безпеки висотних будівель. На території міста — 59 будинків підвищеної поверховості й тільки в чотирьох із них засоби пожежної автоматики і димоусунення у справному стані. Перевірка показала, що аварійне освітлення сходів несправне, або взагалі відсутнє, пожежні крани, від яких за потреби можна подати воду, не тільки не укомплектовані відповідним інвентарем, а й захаращені побутовими речами.
Зі слів начальника ГУ МНС України в Луганській області Геннадія Сухорученкова, органи Держпожнагляду щороку надають балансоутримувачам багатоповерхівок приписи на усунення недоліків і пропонують заходи щодо наведення порядку в системах протипожежного захисту. Протягом чотирьох років управління МНС веде листування з органами місцевого самоврядування. У відповідь — тільки відписки.