За останні десять років ми зробили важливі кроки у напрямі зміцнення співробітництва з державами—членами ЄС та поглиблення контактів з європейськими інституціями. На цьому наголосила народний депутат Ірина Бережна, коментуючи результати п’ятнадцятого засідання комітету з парламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом.
Результати чергового засідання стали підтвердженням з боку української влади того, що європейська інтеграція залишається стратегічним пріоритетом України, наголосила вона. За словами І. Бережної, зроблено важливі висновки щодо співпраці України та ЄС в енергетичній та економічній сферах, візовому діалозі.
Водночас вона висловила думку, що перед Україною, яка прагне безвізового режиму з ЄС, досі стоїть багато завдань, які мають бути виконані протягом 2010—2011 років, зокрема: запровадження закордонних паспортів з біометричними даними, уніфікація практики видачі дипломатичних та службових паспортів, удосконалення системи управління кордонами за допомогою сучасних технічних засобів.
Як повідомила парламентарій, під час роботи комітету обговорювались також питання внутрішньої політики: «У заключних рекомендаціях закликано всі політичні сили України взяти участь у переговорах стосовно конституційної реформи, що розпочалась після прийняття рішення Конституційного Суду в жовтні 2010 року, яким відновлено Конституцію України 1996 року», — зазначила Ірина Бережна, повідомила прес-служба народного депутата. «Стосовно діяльності опозиції в Україні, то європейські експерти відзначили її пасивність та закликали до більш активної та конструктивної роботи задля розвитку країни», — резюмувала парламентарій.