Комітет з питань культури і духовності розглянув питання про виселення з території Києво-Печерського історико-культурного заповідника музеїв.
Під час обговорення зазначалося: відповідно до Закону «Про охорону культурної спадщини», Кабінет Міністрів оголошує комплекс пам’яток історико-культурним заповідником державного значення, а також вирішує питання щодо затвердження положення про відповідний історико-культурний заповідник і плану організації території історико-культурного заповідника.
Комітет дійшов висновку, що Кабінет Міністрів реалізував повноваження, надані вищезгаданим законом в обсязі, недостатньому для вирішення питання про виселення з території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника музеїв. Депутати підкреслили, що створена розпорядженням від 12 жовтня 2010 року робоча група з питань виселення з території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника суб’єктів господарювання, діяльність яких не пов’язана з його статутною діяльністю, у довільному порядку визначила таких суб’єктів, до яких, зокрема, зарахувала музеї. Однак, підкреслили парламентарії, «діяльність у галузі музейної справи є однією з профільних для історико-культурного заповідника, а отже, є пов’язаною з його статутною діяльністю».
Комітет, зокрема, вирішив розробити та внести на розгляд Верховної Ради проект постанови про введення мораторію на виселення з території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника музеїв України; рекомендував Кабінету Міністрів в установленому порядку визначити перелік суб’єктів господарювання, діяльність яких не пов’язана зі статутною діяльністю Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, і які підлягають виселенню з його території.
Інформаційне управління Верховної Ради.
* * *
У свою чергу, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко вважає, що останнім часом державна політика була направлена проти інтересів національних заповідників та на користь церкви. «Держава повинна передовсім опікуватися національною культурною спадщиною, а вже потім вирішувати майнові інтереси церков», — наголосив він. М. Томенко звернув увагу на критичну ситуацію, що склалася і в інших заповідниках, зокрема, у Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав», де було переміщено більше п’яти тисяч експонатів до непристосованого приміщення та передано церковній громаді без укладання договорів оренди, а також ситуацію навколо землі та приміщень заповідника «Херсонес» у Севастополі. «Отож це тенденція, коли влада бере сторону церкви, а не культурної спадщини, заповідників, музеїв, вчених», — підсумовує М. Томенко. На його думку, «владі необхідно знаходити та спільно з різними сторонами узгоджувати такі рішення, які б давали можливість і українську культурну спадщину у музеях зберігати, і церкву шанувати». Заступник глави парламенту ініціюватиме проведення у Верховній Раді «круглого столу» стосовно ситуації, що склалася.