У Запоріжжі 74 зі 100 депутатів обласної ради представлятимуть Партію регіонів. Окрім регіоналів, до складу облради увійшли 9 представників «Батьківщини», 8 — від КПУ, 6 — від «Сильної України», 2 — від Народної партії та 1 — від СПУ. Явка виборців була невисока — 43,1 відсотка, причому 11,16 відсотка проголосували «проти всіх».
Один мандат облради, по округу №5 (Енергодар), оскаржується в суді. Крім того, в окремих сільрадах 12 районів області відбудуться перевибори. Як зазначив голова тервиборчкому А. Кондратенко, в більшості випадків причина в тому, що лідери перегонів набрали однакову кількість голосів або ж за єдиного в окрузі кандидата проголосувало виборців менше, ніж зафіксовано у графі «проти всіх».
Крім того, виборчий процес нарешті завершився у двох великих містах Запорізької області — Мелітополі й Бердянську. Зауважимо, що в Мелітополі церемонія відбулася мало не з голлівудським розмахом, і це за того, що понад 25 відсотків виборців проголосували «проти всіх». Але, схоже, що це нікого не стурбувало, бо засідання відбувалося в Палаці культури імені Шевченка, де були і червона доріжка, і хорова капела, і 800 гостей, і навіть великий торт з гербом старовинного купецького міста. Міський голова Сергій Вальтер склав присягу, а обрані депутати, серед яких і народний депутат Володимир Ярощук (він пообіцяв за 20 днів визначитися, де працюватиме), отримали від голови міськвиборчкому відповідні посвідчення. На вибори секретаря ради та інші оргпитання депутатам уже не вистачило часу, та, напевно, й настрою. Більш робочою була атмосфера в Бердянську. Тут, окрім процедурних питань, включаючи й приведення до присяги нового міського голови Олексія Бакая, також обрали секретаря міськради. За лідера міської організації Партії регіонів Ірину Проскурницьку проголосували 52 депутати із 60 обраних.
Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
Запоріжжя.
Головлікаря хочуть притягнути до кримінальної відповідальності
Тернопільські регіонали домагатимуться притягнення до кримінальної відповідальності головного лікаря одного з медичних закладів міста, представника ВО «Свобода», який начебто дав вказівку не приймати привезену «швидкою» голову дільничної комісії, мотивуючи це тим, що у стаціонарі немає місць. Хвору з кровотечею повезли додому, і лише після звернення до прокуратури жінку госпіталізували. Як з’ясувалося, місця в лікарні на той час були. Нині в лікувальних закладах перебувають дві жінки: голова однієї з дільничних комісій і працівниця міської ТВК. Сьомого листопада, під час блокування представниками ВО «Свобода» міської територіальної виборчої комісії, яке тривало майже 12 годин, до них довелося викликати «швидку».
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.
Новий старий голова
Івано-Франківська міська виборча комісія офіційно оприлюднила результати виборів на посаду голови Івано-Франківська. За її даними, перемогу здобув Віктор Анушкевичус, нині чинний міський голова, який очолює обласну організацію УНП. За нього проголосували 27,2% від усіх виборців, які взяли участь у голосуванні. Його основний опонент — лідер «Громадського форуму Івано-Франківська» підприємець Юрій Соловей, який йшов від партії «Третя сила», отримав 22,48%. Різниця між ними становить понад 4 тисячі голосів. Взагалі ж на крісло міського голови претендували 19 кандидатів. Не підтримали жодного з них 4,48% виборців. Віктор Анушкевичус на брифінгу після оголошення результатів зазначив, що його перемога є закономірним результатом попередньої чотирирічної роботи. «Нам вдалося достукатися до людей, коли ми разом із командою під час виборчої кампанії розповідали про зроблене за цей час, будуючи свою роботу на позитиві», — зазначив Віктор Анушкевичус. Також, на думку голови, свою роль у перемозі на виборах відіграла чітка, зрозуміла та наповнена конкретними проектами його передвиборна програма. Щодо міської ради, то, за попередніми даними, по багатомандатному виборчому округу до неї пройшли ВО «Свобода» (26,07%), «Фронт змін» (13,75%), ВО «Батьківщина» (9,23%), Партія регіонів (7,78%), «Третя сила» (6,38%), «Удар» (5,19%), «Наша Україна» (4,25%). У виборах до Івано-Франківської міськради брали участь кандидати у депутати від 41 партії. Не підтримали жодної партії 6,85% виборців. Середній вік депутата Івано-Франківської міськради становитиме 24—37 років, повідомив голова обласної організації Комітету виборців України Юрій Лисюк. За його словами, найстаршими за віком обранцями будуть представники від «Батьківщини» і Партії регіонів, а наймолодшими — від ВО «Свобода».
Дарина НАЗАРЧУК.
Івано-Франківськ.
Кримським татарам дісталося понад тисячу мандатів
За результатами місцевих виборів 31 жовтня до рад усіх рівнів Кримської автономії обрано більш як тисячу представників кримськотатарського народу. Із них 21 особа перемогла в боротьбі за крісла міських, селищних і сільських голів.
«Я гадаю, що наш депутатський корпус становитиме понад тисячу осіб в усьому Криму, включаючи всі місцеві ради», — сказав перший заступник меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. За його словами, порівняно з підсумками виборів 2006 року результат поліпшено.
Р. Чубаров стверджує, що з огляду на «активність кримськотатарського співтовариства в Криму» кримськотатарські учасники виборчого процесу не можуть уважати себе повною мірою задоволеними результатами голосування. «Сьогодні ми перебуваємо на етапі засвоєння уроків, які нам піднесли, зокрема, й наші виборці. Я сподіваюся, що ми зможемо сформулювати висновки, що випливають із минулих виборів, знайдемо й запропонуємо кримськотатарському співтовариству такі механізми, які дадуть змогу нам удосконалити діяльність меджлісу кримськотатарського народу, регіональних і місцевих меджлісів», — стверджує Р. Чубаров.
Георгій ВЕРВЕС.
Сімферополь.