Які будуть основні ризики перегонів в умовах воєнно-політичної нестабільності, розповіли експерти Громадянської мережі «ОПОРА». За їхніми прогнозами, станом на сьогодні майже половина виборців Донецької та Луганської областей не зможуть узяти участь у голосуванні, оскільки перебувають на території, підконтрольній бойовикам.
«На сьогодні голосування може відбутися в усіх населених пунктах 8 із 21 виборчого округу Донецької області. У цих стабільних округах проживають орієнтовно 38 відсотків виборців», — зауважив аналітик «ОПОРИ» Олександр Клюжев.
Водночас він додав, що у трьох округах Донецької області зберігається невизначена ситуація. Тобто навколо населених пунктів, які входять до їх складу, або відбуваються бойові дії, або частина території перебуває під контролем незаконних збройних формувань.
«У таких невизначених округах проживають орієнтовно 15 відсотків виборців регіону. Можливість голосування там насамперед залежить від тривалості збереження режиму припинення вогню», — сказав 
О. Клюжев.
Що стосується Луганської області, то тут станом на сьогодні вибори можна провести лише в одному окрузі. «У цьому окрузі із центром у Сватовому орієнтовно проживають не більш як дев’ять відсотків виборців. Водночас у п’яти округах, що охоплюють 44 відсотки виборців Луганської області, голосування може відбутися на частині дільниць. Усе залежатиме від військової ситуації», — наголосив аналітик. Крім того, він додав, що майже 47 відсотків виборців зареєстровано в п’яти округах, які повністю контролюються бойовиками.
Та навіть за таких умов вибори вважатимуться легітимними, наголосила координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.
«Відповідно до статті 82 Конституції України Верховна Рада є дієздатною за умови обрання двох третин від конституційного складу. Відповідно, якщо за результатами голосування буде обрано щонайменше 301 народний депутат, жодних питань щодо легітимності виборів, незважаючи на відсутність голосування в окремих округах Донецької, Луганської областей або АР Крим, не може бути», — наголосила вона.
Щоправда, О. Айвазовська не виключила, що цією темою спекулюватимуть суб’єкти виборчого процесу та політики протягом усієї кампанії. «Але суспільство має розуміти: в нас діє Основний Закон, який чітко визначає, що таке легітимна Верховна Рада України», — констатувала координатор.