постала під час прес-туру, організованого для журналістів управлінням культури та туризму облдержадміністрації

В’їзд в область із видом на АЕС

Знайомство з туристичними принадами краю розпочнемо із в’їзду в область з боку Сарн. Оскільки шосе Київ—Сарни—Ковель—Ягодин (Держкордон із Польщею) стане одним із основних для автотуристів на Євро-2012, то хотілося б, щоб поруч зі знаком облаштували місце для стоянки автомашин, а на ньому встановили панно з картою області, інформацією про неї. До речі, з цього місця відкривається прекрасна панорама на розташовану майже на Волині Рівненську атомну електростанцію. Оскільки поруч із подорожуючими переважно не буде екскурсоводів, то бажано було б подати на стенді також довідку про цього енергетичного велетня, історію його появи в Поліському краї.

Наступна зупинка в літописному колись містечку, а нині селі Старий Чорторийськ, зокрема, в чоловічому Хрестовоздвиженському монастирі УПЦ. З високого пагорба, на якому розташована ця святиня, відкриваються мальовничі краєвиди на сусідню відому ще з 1100 року Замкову гору, заплаву Стиру, довколишні ліси. Цей храм — один із найкрасивіших і найдревніших не лише на території Маневицького району, а й усієї області. Оскільки він є пам’яткою історії, то теж хотілося б побачити і біля собору, і біля Замкової гори відповідні інформаційні стенди.

Справжньою перлиною природи Волині є знамениті Оконські джерела. Щосекунди вони викидають на поверхню 86 літрів кришталево чистої води. Узимку і в літню спеку вона має однакову температуру — плюс 8,5 градуса. Однак про це ви не дізнаєтесь, побувавши самі біля джерел. Іншим вартим уваги туристичним об’єктом є розташоване поруч форелеве господарство. Заснували його ще 1963 року. І сьогодні тут можна придбати цю «королівську» рибу.

Як із невірною нареченою

Додали оптимізму й відвідини Маневицького краєзнавчого музею. Тут уміють приймати відвідувачів, що засвідчив показаний фольклорним гуртом своєрідний обряд запросин на гостину. Порадувала й сама експозиція музею, в якому зібрано декілька тисяч експонатів від древньої доби до наших днів. У планах його директора, до речі великого ентузіаста краєзнавчої справи, Петра Хомича створити на базі закладу своєрідний музей Волинського Полісся з предметами давнього побуту, діючими експонатами, пригощанням традиційними для краю стравами і напоями. Після певного доопрацювання експозиції, що вже тут розпочали робити, музей в Маневичах стане надзвичайно цікавим для туристів об’єктом.

Таким може стати і один із кількох збережених в області пам’ятників Володимиру Леніну. Що-   правда, в день наших відвідин райцентру він перебував у непрезентаційному вигляді: напередодні хтось залив скульптуру Ілліча фарбою, а місцева влада, поспішаючи «облагородити» його, зробила це не кращим чином — пофарбувала чорним, схожим на дьоготь, лаком. Колись так в Україні вчиняли з воротами, де жили невірні наречені. Але цю ситуацію можна виправити.

«Люкси» в поліській глибинці

Приємне враження справили відвідини приватного готельного комплексу «Оскар». На відміну від багатьох районних центрів, Маневичі тепер мають де приймати гостей. Ціни теж цілком прийнятні: від 80 гривень у звичайному двокімнатному чотиримісному номері до 330 гривень у «люксі». До комплексу входять також кафе-бар з чудовою кухнею і простора автостоянка. Прикро лише те, що на міжнародній магістралі М-07 Київ—Ковель—Держкордон із Польщею і на шосе Луцьк—Маневичі—Держкордон з Білоруссю, поруч з якими розташований готель, ви не побачите жодного показника, який допоміг би мандрівнику знайти прихисток в «Оскарі». Виявляється, готель не може протягом тривалого часу розв’язати проблему з виділенням кількох квадратних метрів придорожньої землі під рекламні щити. Тим часом уздовж обох магістралей можна побачити десятки автопоїздів, водії яких ночують у кабінах своїх вантажівок. Ось вам і турбота про наповнення місцевого бюджету.

Ще одна туристична обнова Волині — відкритий у 2008 році готельно-ресторанний комплекс «Shelter» у селі Колодяжному Ковельського району. Перевага його в тому, що розташований лише за кілька сотень метрів від Літературно-меморіального музею-садиби Лесі Українки. До послуг гостей чудові сауна, басейн із гідромасажем, кімната відпочинку, стоянка для легкового транспорту та автобусів, літній майданчик для дітей. Для ділових людей обладнано зручний бізнес-центр. Окраса закладу — ресторан із театральним інтер’єром, де вам запропонують страви національної та європейської кухонь. Запропонований в «Shelter» рівень сервісу — високий, а вартість послуг — доступна для кожного гостя.

Там, де чути мову дерев

І хоч вважаю себе знавцем Волинського краю, цього дня на Ковельщині мене чекало кілька приємних сюрпризів. Усі вони стосувалися так званого зеленого туризму. На березі Кричевичівського водо-  сховища, що розлилося на місці колишнього озера Забілля, цього року виросла база відпочинку фермерського господарства Валерія Руденюка «Володар». Тут, далеко від міської і навіть сільської цивілізації, можна повноцінно відпочити на природі. За кілька метрів від бази — багате на різноманітну рибу водосховище, за двісті метрів — ліс з грибами, ягодами, багатою фауною. У дерев’яних будиночках на 3—10 осіб є все для нормального побуту: телевізор, холодильник, плита для приготування їжі. А бажаючі попаритися можуть піти до лазні. Діти залюбки спостерігатимуть у зоокуточку за страусами, кроликами та іншою живністю.

Завершилася наша подорож на агросадибі «Несухоїжі», розташованій в сосновому лісі за двісті метрів від мальовничої річки Турія і за 800 — від автодороги Ковель—Любешів. На першому поверсі ошатної садиби з автономним опаленням і каналізацією є вітальня з телевізором, музичним центром, поруч кухня з електро- плитою і холодильником, сауна, душова, туалет, а на другому поверсі — чотири двомісні номери для відпочинку. У двох ставках, що поруч із будинком, можна зловити карася, ляща, білого амура. Назавжди вам запам’ятаються вечорниці біля вогнища, прогулянки човном по Турії та кіньми у бричці чи на санях.

Як розповів заступник голови райдержадміністрації Андрій Мигуля, на Ковельщині чимало роблять для розвитку бази туризму, залучення до цієї справи фермерських господарств, бізнесменів. Останніми роками дедалі більше популярності набирає екстремальний водний туризм.

Про кілька оригінальних ідей повідомили і керівники Маневицького району. Зокрема, планують організувати кінні мандрівки до Черемського природного заповідника, піший похід через болото, тощо. Тож крига, як то кажуть, скресла, треба лише довести розпочату справу до відповідних європейських стандартів.

Волинська область.

Фото автора.

Хрестовоздвиженський собор у Старому Чорторийську.

Так нас зустрічали в Маневицькому краєзнавчому музеї.

Готель «Shеlter» у селі Колодяжному під Ковелелем.

Вабить своїми просторами Кричевичівське водосховище.

Ось такі вони знамениті Оконські джерела.