Імпортери побутових фільтрів не обтяжили себе правильним перекладом інструкції
Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» вивчив якість шести популярних фільтрів, представлених на українському ринку. За результатами тестування всі фільтри одержали позитивні загальні оцінки, але тільки один зразок виявився «відмінником».
Як відомо, людина на 70 відсотків складається з води, і від того, якою рідиною вона вгамовує спрагу, багато в чому залежить якість і тривалість її життя.
Щоб не навантажувати зайвими проблемами шлунок, нирки та інші життєво важливі органи, експерти рекомендують уживати доочищену водо-провідну воду. У тому числі й за допомогою побутових фільтрів.
Найпростіший фільтр — глечиковий. Він не потребує спеціального встановлення, простий в експлуатації, його можна взяти з собою в похід або перевезти влітку з квартири на дачу. Вартість таких пристроїв теж цілком доступна.
Очищення води в глечикових фільтрах досягають за рахунок фільтрування і проходження води через сорбційні та іонообмінні матеріали (смоли). У змінній фільтруючій касеті використовують різні матеріали — від кварцового піску до полімерів. Але найпоширенішим сорбційним матеріалом є активоване вугілля.
Фільтри повинні видаляти з води небажані домішки й робити її смачною, якісною та безпечною. Чи виправдовують такі пристрої очікування споживачів? Відповісти на це запитання виявилося непросто.
Спочатку, за традицією, експерти уважно вивчили інструкції та всю інформацію, що супроводжує фільтри. Зауважень до маркування було чимало. На коробках на найпочеснішому місці було зазначено обсяг фільтра — приміром, 3,3 або 4,2 літра. Насправді за допомогою зібраного й готового до експлуатації фільтра можна одночасно очистити не більш як 1,8 літра H2O. Швидше за все, зазначені в маркуванні цифри — це місткість самого глечика. Але навіть у розібраному вигляді (з вийнятим картриджем і знятою верхньою ємністю для заливання води) стільки рідини у глечик не вміщується.
У докладних інструкціях та описах товару експертам довелося довго шукати інформацію про те, скільки ж води може одночасно відфільтрувати цей пристрій. З’ясувалося, від 1,7 до 2 літрів. Але із шести зразків тільки один містив правильно зазначені параметри.
Як відомо, очисну касету у фільтрі потрібно міняти з певною періодичністю. Не забути дату установки нової касети допомагає календар або індикатор, установлений на кришках фільтрів. Але в одного зразка із шести такого таймера не було.
У деяких випадках інструкції на коробці й картриджі фільтра суперечили одна одній. Наприклад, на коробці фільтра Anna було написано, що першу (перед використанням води) порцію рідини потрібно вилити. А на етикетці картриджа цього ж фільтра радили вилити дві порції відфільтрованої води (для промивання). Хто більше?!
Імпортери австрійських фільтрів Anna навіть не обтяжили себе правильним перекладом інструкції. Російською в ній написано: «общий ресурс зависит от жесткости водопроводной воды». Українською — «загальні якості залежать від жорсткості».
Ще гірші справи з перекладом в імпортерів німецьких фільтрів Brіta: український варіант просто вводить споживача в оману. «З міркувань гігієни картридж повинен піддаватись спеціальній обробці з використанням срібла. У воду можна класти невелику кількість срібла». Невже споживач сам мусить обробляти картридж сріблом? У російському варіанті йшлося про те, що «из соображений гигиены картриджи содержат активированный уголь, обработанный серебром. В процессе фильтрации небольшое количество серебра может попадать в воду».
Із чого складається цей фільтруючий картридж, довідатися непросто. В інструкції до багатьох фільтрів його склад не зазначено взагалі або розкрито частково.
Під час практичних випробувань перевірили, як фільтри можуть упоратися із сімома елементами — залишковим хлором, хлороформом, залізом, свинцем, міддю, кадмієм і натрієм. До того ж ефективність очищення перевіряли не лише з новим картриджем, а й із зношеним — на той випадок, якщо людина вчасно забуде його замінити. Після цього виводили середнє значення ефективності очисного пристрою.
Ворог номер один, з яким покликані боротися фільтри, — це хлорка. Хлороформ та інші тригалометани з’являються внаслідок хлорування води для її знезаражування. За деяким даними, надлишок хлору може вступати у взаємодію з органічними речовинами, через що утворюються канцерогенні хлорорганічні сполуки.
Благо, з очищенням води від хлору всі фільтри впоралися на «відмінно» і «добре». А от позбавити споживача води хлороформу «Гейзер», «Наша вода» та Anna не змогли.
Не кращі були справи і з залізом. Цей мікроелемент необхідний організму для кровотворення, але в надлишковій кількості він може нашкодити. Очистити від заліза воду глечикові фільтри виявилися нездатні: «Аквафор», «Гейзер» та Anna впоралися з цим «задовільно», а «Бар’єр», «Наша вода» і Brіta й зовсім «погано».
Третім «контрольним» елементом була мідь. Як і залізо, вона в певних кількостях необхідна організму для кровотворення. Без неї організм не може «правильно» засвоювати залізо. Але надлишок міді спричиняє проблеми нервової системи, печінки та нирок. Утішає той факт, що всі шість фільтрів почистили воду від міді на «відмінно».
З кадмієм також упоралися всі. А от перед іншим важким металом — свинцем — деякі фільтри спасували. «Аквафор» почистив свинець на «відмінно», «Бар’єр», «Гейзер», «Наша вода» та Anna — на «добре», а Brіta — на «задовільно».
З натрієм все було непросто. Практичні випробування показали, що три пристрої («Аквафор», Anna і «Бар’єр») з новим картриджем давали на виході рідину з концентрацією натрію понад 20 мг/л. Ближче до кінця експлуатації картриджів кількість натрію зменшувалась.
Річ у тім, що багато фільтрів (точніше, їхні картриджі) містять іонообмінні смоли, через що в очищеній воді може значно підвищуватися концентрація натрію. Дорослі це якось переживуть, а от дітям пити воду з концентрацією натрію понад 20 мг/л небажано — у них сольовий баланс в організмі ще не відрегульований. Але застереження про те, що очищену фільтром воду рекомендується використовувати в харчуванні дітей від двох років, експерти побачили тільки на одному із протестованих глечиків. 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.