Голова Верховної Ради України Володимир Литвин взяв участь у першому засіданні робочої групи з питань удосконалення виборчого законодавства під головуванням Президента України Віктора Януковича. Метою діяльності робочої групи є вирішення одного з найважливіших питань розвитку демократії в Україні: створення системи сучасного демократичного виборчого законодавства, яка відповідала б світовим стандартам і була незмінною у міжвиборчий період.
За словами глави держави: «Сучасне виборче законодавство ми зобов’язані зробити таким чином, щоб у майбутньому закони про вибори не приймалися напередодні виборів. Щоб ці закони були уніфіковані і їх можна було застосовувати під час будь-яких виборів», — сказав він.
В. Янукович висловив думку, що всі виборчі закони, врешті-решт, треба звести у Виборчий кодекс, про необхідність створення якого йдеться практично протягом усіх років незалежності України, однак для практичної реалізації цього кроку не вистачало «наполегливості чи політичної волі». Президент висловився за те, щоб над удосконаленням виборчого законодавства працювали кращі національні та закордонні фахівці. Також В. Янукович пообіцяв підкоритися будь-якому рішенню Конституційного Суду стосовно визначення дати наступних парламентських виборів. «Я не знаю, яким буде рішення Конституційного Суду, який прийняв до провадження зміни до Конституції, внесені Верховною Радою, але хочу сказати, що хоча б яким було це рішення, ми його виконуватимемо», — сказав він.
А перші висновки про те, якими шляхами «удосконалюватиметься» виборче законодавства, можна зробити з виступу міністра юстиції Олександра Лавриновича, котрий запропонував впровадити змішану — виборчу систему та висловився проти участі у перегонах партійних блоків. Тобто, щоб виборча система стала незмінною, її пропонується в черговий раз змінити?