Не пізніше 15 листопада виші країни мають затвердити нові умови вступу до своїх лав, перед цим погодивши їх із МОН. Тим часом не вщухає обговорення загальних правил вступу, що їх на початку місяця оприлюднив міністр освіти і науки Дмитро Табачник. Громадські організації упевнені: їх знову залишили з носом, бо їхні пропозиції вкотре не врахували.
— Громадське обговорення цьогоріч пройшло під гаслом: і вівці цілі, і вовк ситий, і тільки пастухові — земля пухом. Таке враження, що ми побавилися поміж собою, обмінялися думками, але все, як і раніше, відбуватиметься за сценарієм Табачника, — сказав вчора на прес-конференції голова правління Центру освітнього моніторингу Павло Полянський.
На думку Павла Полянського, нові правила вступу зводять ЗНО до рівня співбесіди чи конкурсного випробовування.
— Іншими словами, зовнішнє оцінювання тихим сапом удушується, воно ще дихає, але вже з’являються синюшні плями, і ось-ось незалежне тестування спочине в Бозі, — сказав експерт.
З ним погодилася й перший директор Центру оцінювання якості освіти, а нині координатор напряму «Суспільство знань» Уряду змін Лілія Гриневич. Вона впевнена: умови вступу на 2011 рік були розроблені, щоб обійти ЗНО.
— Прикро, бо найодіозніші норми, як невиправдане збільшення оцінки середнього балу атестату з 12 до 200 балів чи зараховування сертифікатів ЗНО різних років, залишилися. Хоча вони суперечать здоровому глузду і не мають жодного обгрунтування, — підкреслила вона.
А от у громадській мережі «Опора» в умовах вступу від Табачника таки вгледіли незначні позитивні моменти. Зокрема, скорочення тих категорій абітурієнтів, які мають право вступати поза конкурсом.
— У минулі роки проблемним було зарахування переможців олімпіад та малої академії наук, які мали право на першочерговий вступ. Тепер вони при формуванні рейтингу не будуть автоматично стояти вище, ніж абітурієнти, що вступають на загальних підставах, а отримають додаткові бали відповідно до місця, яке вони посіли на конкурсі, — зауважила голова правління громадської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.
Разом з тим, додала експерт, цьогоріч міністерство збільшило кількість осіб, які мають виняткові умови при вступі і можуть обирати: вступати їм за результатами тестування чи іспитів.
— Відтепер випускники попередніх років мають право складати іспити, минулої вступної кампанії їх було майже 200 тисяч, тому — де гарантія, що у 2011 році їх не буде стільки само? Тим часом у нас скорочують держзамовлення у зв’язку з демографічною ямою, — резюмувала експерт.