Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко в інтерв’ю одному інтернет-виданню наголосив, що дата та умови проведення наступних парламентських виборів (весна 2011-го чи осінь 2012-го) поки залишається предметом серйозних дискусій всередині коаліції. «Якщо сказати умовно, то нині ці дві дати можна розглядати як 50 на 50», — сказав він, водночас зазначивши, що ще до місцевих виборів співвідношення було приблизно 20 на 80 (80 — на користь виборів у 2012-му).
Для опозиції питання дати проведення виборів є другорядним, наголосив М. Томенко. «Для нас більш важливий закон», — зазначив він. На його думку, якщо повернутися до змішаної системи, то проблемними виявляться вибори як в 2011-му, так і в 2012 році. «Змішана система на місцевих виборах продемонструвала: опозиція не змогла вийти на узгоджений список людей у мажоритарних округах», — сказав М. Томенко. Він також наголосив, що в деяких з таких округів на місце претендували по 20 кандидатів і таким чином представник влади вигравав, набираючи всього 10—15 відсотків голосів. «Отож, якщо введуть змішану систему, є лише один вихід: усі партії, які позиціонують себе як опозиція, повинні складати список з 225 найсильніших кандидатів, які зможуть конкурувати з владою в мажоритарних округах», — підкреслив парламентарій. «Тільки так опозиція зможе зберегти свій вплив у майбутньому парламенті», — додав він.
Натомість, говорячи про зміни до виборчого законодавства, якщо влада на цьому наполягатиме, М. Томенко назвав три обов’язкові умови для проведення демократичних парламентських виборів. «По-перше, не можна допустити норму відносно повноважень виборчих комісій знімати кандидатів з реєстрації», — наголосив він, назвавши абсолютно очевидним, що «інакше знімуть усіх популярних людей». «По-друге, обов’язково потрібна норма, яка стосується більшості в комісіях для прийняття рішень», — сказав М. Томенко. «І, звичайно, необхідно змінити систему формування виборчих комісій: умовно, опозиція—влада — 50 на 50», — назвав політик третю умову.
«Без цих трьох умов вибори будуть апріорі сфальсифіковані, як і нинішні місцеві», — підсумував М. Томенко ще раз наголосивши, що опозиції на сьогоднішній день варто сконцентруватися на змісті закону і на визначенні правил спільних дій на виборах.
Прес-служба Верховної Ради.