Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у середу зустрівся з Президентом Палати представників Республіки Кіпр Маріосом Карояном (на знімку).
В. Литвин подякував М. Карояну за високий рівень організації Європейської конференції голів парламентів, що відбулася у червні цього року в місті Лімассол, у рамках якої відбулися зустрічі з Президентом Республіки Кіпр Д. Хрістофіасом та Президентом Палати представників.
Голова Верховної Ради висловив переконання, що візит Президента Палати представників надасть нової якості двостороннім взаєминам, зазначивши, що в Україні надають великого значення подальшому зміцненню співробітництва з Кіпром. «Наші відносини характеризуються стабільністю і мають виключно позитивний характер», — зазначив В. Литвин.
При цьому керівник українського парламенту наголосив на важливості подальшого розвитку політичного діалогу між нашими країнами і висловив сподівання, що цьому сприятиме візит Президента Республіки Кіпр в Україну, який заплановано здійснити наступного року.
Водночас М. Кароян зазначив, що це перший його офіційний візит на найвищому парламентському рівні. У наших країн, сказав він, є багато спільного, Україна і Кіпр сповідують верховенство свободи і демократії. Президент Палати представників також підкреслив важливу роль України у європейському регіоні.
У ході зустрічі наголошувалося на обопільній зацікавленості в подальшому розширенні та розвитку міжпарламентської співпраці на всіх рівнях та наданні їй системного характеру. В. Литвин і М. Кароян висловилися за інтенсифікацію обміну парламентськими делегаціями, зокрема, започаткування прямих контактів на рівні комітетів, і за доцільність проведення щорічних зустрічей на рівні голів парламентів. На думку Сторін, це дозволить налагодити тісну взаємодію між парламентаріями, обмін досвідом законотворчого процесу та сприятиме спільному опрацюванню питань, що становлять взаємний інтерес.
М. Кароян запросив В. Литвина відвідати Республіку Кіпр з офіційним візитом. Голова Верховної Ради України запевнив, що такий візит буде здійснено.
Президент Палати представників наголосив на плідній роботі парламентських делегацій України і Кіпру в міжнародних парламентських організаціях. Він також висловив думку про можливість започаткування регулярних зустрічей на рівні голів парламентів Кіпру, України і Молдови.
Під час зустрічі Сторони відзначили високий потенціал для подальшого розвитку торговельно-економічного співробітництва. Зокрема, В. Литвин сказав, що на сьогодні Кіпр є найбільшим інвестором в економіку України, і повідомив, що українські інвестиції в економіку Кіпру становлять 93 відсотки від сукупного обсягу інвестицій з України до іноземних держав. Голова Верховної Ради також назвав важливим інструментом торговельно-економічного співробітництва діяльність Кіпрсько-української бізнес-асоціації. У цьому контексті В. Литвин і М. Кароян висловилися за необхідність прискорення укладання міжурядової Конвенції про уникнення подвійного оподаткування.
Голова Верховної Ради зазначив, що перспективним є розвиток двосторонньої співпраці в оборонній сфері
Торкаючись питання європейських перспектив України, Президент Палати представників запевнив, що його країна надаватиме Україні всіляку підтримку на цьому шляху. А В. Литвин висловив вдячність за підтримку Республікою Кіпр європейських прагнень України, зазначивши, що Україна розраховує на підтримку з боку Кіпру в питанні отримання Плану дій щодо запровадження безвізового режиму з країнами ЄС на саміті Україна—ЄС у Брюсселі 22 листопада цього року.
Сторони також обговорили «кіпрську проблему». «Україна поважала, поважає і буде поважати суверенітет і територіальну цілісність Кіпру та чітко стоїть на позиції якнайшвидшого і справедливого вирішення цього питання політичними засобами на основі принципів міжнародного права, ключових резолюцій Ради Безпеки ООН та норм Євросоюзу, — заявив В. Литвин. — Республіка Кіпр може розраховувати на підтримку України в цьому питанні». «Ми уважно стежимо за перебігом переговорів і сподіваємося, що будуть знайдені спільні підходи», — сказав він.
Прес-служба Верховної Ради.
* * *
Після зустрічі, відповідаючи на запитання журналістів, чи ввійдуть народні депутати до складу робочої групи з питань удосконалення виборчого законодавства, яку створив Президент Віктор Янукович, Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив: «Я переконаний, що на установчому засіданні буде ухвалено рішення про розширення складу робочої групи за рахунок народних депутатів, тим паче, що є відповідне звернення профільного комітету, а також звернення безпосередньо від народних депутатів, які виявили ініціативу щодо своєї участі у роботі цієї групи». Керівник парламенту не бачить нічого надзвичайного у тому, що сьогодні відбудеться перше засідання робочої групи. За його словами, глава держави має право вносити до парламенту відповідний законопроект. «Головне —щоб була робота», — зазначив В. Литвин.
Сергій МЕЛЬНИК.