Навчально-методичний центр первинної медико-санітарної допомоги та оновлений фельдшерсько-акушерський пункт відкрито у селі Гнилиці Підволочиського району. Про активне самоврядування цього населеного пункту писав «Голос України», тож недарма саме у ньому випробовують нові методи надання первинної медичної допомоги.
Ініціатором створення центру став ректор Тернопільського медичного університету імені Івана Горбачевського Леонід Ковальчук. Студенти-старшокурсники проходитимуть практику в умовах сільської місцевості. До програми їхнього навчання введено курс фельдшерсько-акушерської допомоги.
Центр створено на кошти університету та проекту ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Є тут і умови для тимчасового проживання студентів. На думку голови ОДА Михайла Цимбалюка, це один із способів, як зробити кваліфікованою і доступною медицину не лише у містах, а й селах. Керівник області подарував центру холодильну установку та телевізор. Під час відкриття продемонстрували можливості нового закладу. Пацієнтові зробили кардіограму. Через інтернет її відправили обласним фахівцям і через хвилину-другу сільські медики по Скайпу отримали конкретні консультації.