Точне місце поховання знаменитого полководця Золотої Орди довгий час залишалося невідомим, поки три роки тому його не виявили археологи. І тільки тепер вони одержали підтвердження того, що це справді могила Мамая.
За словами доктора історичних наук Марка Крамаровського, котрий працює в Золотоординській експедиції Ермітажу, досліджувався курган на північно-східній околиці міста Старий Крим у районі водосховища. «Судячи з плану міста 1783 року, курган знаходився на відстані 300—500 метрів на схід від лінії втрачених нині середньовічних міських стін на одному з високих надзаплавних мисів річки Булзик. До рубежу XІX століття на плані губернського землеміра Павла Чуйка насип кургану позначено як «Мамайський старий цвинтар»», — розповів історик.
На думку Марка Крамаровського, основним похованням виявилася плитова могила, датована серединою ІІІ тисячоліття до нашої ери, а нижче виявили ще одне пізніше поховання. «Виняткова удача, що об’єкт розкопували вручну без застосування техніки, тому що над курганом знайшли мусульманський цвинтар — близько 70 поховань, — пояснив Марко Крамаровський. — Археологи знають, що розкопувати мусульманський цвинтар — справа нудна. Однак наше терпіння й цікавість були винагороджені. Ми натрапили на незвичайне чоловіче поховання. Дослідження останків людини атлетичної статури, плит з його поховання дали підставу зробити висновок, що це могила самого Мамая».
Однак, коли історики виявили цю знахідку, відразу точно неможливо було сказати — чи це на сто відсотків могила Мамая. Треба було все перевірити ще раз. Як правило, з відомими особистостями пов’язано чимало легенд. Одна з них свідчить: щоранку в Кафі Мамай відвідував мечеть і базар. Одного дня на базарі його було пограбовано і вбито посланцями нового володаря Золотої Орди — Тохтамиша. Його зарізали, і тіло вбитого лежало на вулиці, уточнив Марко Крамаровський. За мусульманськими традиціями покійного зобов’язані були поховати до заходу сонця, тому сподвижники Мамая швидко доставили його тіло у Солхат. Однак Тохтамиш розпорядився не пускати їх у місто, тоді однодумці Мамая поховали хазяїна біля стін Солхата. Отак людині, котра побудувала місто, не знайшлося в ньому місця.