Постійна втома, погіршення пам’яті й працездатності, втрата бажання щось робити, а часом і взагалі виходити з дому — такі синдроми так званої осінньої депресії, на яку більшою чи меншою мірою страждають близько 60 відсотків населення. Основна причина недуги — дефіцит сонячного світла. А у групі ризику — люди від 20 до 40 років, більшість із яких — соціально успішні жінки, кажуть психологи.
25-річна киянка Марина щоосені «сезонно нудьгує»: «Як тільки закінчуються сонячні дні, починаю депресувати. Починає здаватися, що вже гірше нема куди і краще вже не стане, хоча реальних причин для цього, наче, й немає. Хочеться залізти під ковдру і нікого не бачити». Знаючи про таку осінню «звичку» власного організму, Марина заздалегідь починає пити вітаміни, змушує себе гуляти на вулиці та зустрічатися з друзями. «Крім того, почала займатися танцями — ніщо так не піднімає настрій, як улюблене хобі». Психолог Олексій Шнеєр підтверджує: якщо маєте схильність до сезонної депресії, готуйтесь до неї:
— Якщо є змога, сплануйте свій відпочинок так, щоб саме тепер поїхати кудись у теплі краї. Якщо ні, ретельно розплануйте свій час на кілька тижнів, щоб, хоч і не хотітиметься, змушувати себе щось робити, відволікатися. Не завадить і більше бувати на вулиці та пройти курс світлолікування.
Крім того, стверджує психолог Олег Покальчук, переконання — на рівні хобі чи віри у традиційні цінності — тримають психологію людини на плаву та вберігають від депресій. Більше того, «в Японії серйозні компанії не візьмуть на роботу того, хто не має хобі», додає Лариса Кузнєцова, лікар-імунолог, завідувачка кафедри клінічної імунології та алергології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Шупика.
Однак, зазначають фахівці, якщо депресивний стан триває довше двох тижнів, а відпочинок не знімає втому, варто звертатися до лікаря. Адже психологічно нездорова людина не може бути здоровою фізично.
Із осінньою нудьгою пов’язаний і «синдром хронічної втоми, або синдром менеджера, — недуга жителів великих міст», каже Лариса Кузнєцова. Сучасна людина прагне підвищити власні доходи, відтак, доводиться робити і встигати все більше і більше, виснажуючи свій організм. Коли ж «батарейка сідає», людина не лише не має сили щось робити, а й стає незахищеною перед усілякими хворобами. Тож треба вчасно зупинитися і розставити життєві пріоритети.
Якщо ж щоосені ви просто часом сумуєте та маєте поганий настрій, однак це не триває тижнями та не спричинює фізичні й психічні розлади, все одно потурбуйтесь про себе. Проведіть більше часу на свіжому повітрі та на сонці, робіть те, що подобається, зрештою, зробіть традиційний «дзвінок другу». А ще, каже лікар-дієтолог Світлана Фус, аби краще пережити цей період, збалансовано харчуйтеся. «Потрібно їсти яскраві фрукти та овочі (цитрусові, банани, авокадо, капусту, ківі, брокколі) — ті, що ще містять корисні речовини. При цьому добова норма овочів — 500—600 грамів, фруктів — 300. Депресію викликає дефіцит цинку, тож необхідно вживати більше яловичої печінки, зелені, каш, горіхів тощо». Не завадить і кілька шматочків чорного шоколаду. Дбайте про своє фізичне і психологічне здоров’я, і якщо осіння нудьга вже застала вас зненацька, то весняній не давайте жодного шансу.