Документи мають узгоджуватися з положеннями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод
Однією з державних установ України, яка опікується питаннями прав людини та основоположних свобод і приділяє їм значну увагу в своїй роботі, є Інститут законодавства — базовий підрозділ науково-правового забезпечення законодавчої діяльності Верховної Ради.
Діяльність інституту у зазначеній сфері зумовлена його статусом, здійснюється відповідно до Положення про нього, планів роботи на наступні роки, котрі затверджуються Головою Верховної Ради України, доручень керівництва Верховної Ради, її апарату, звернень комітетів Верховної Ради, народних депутатів України.
Основні завдання
Положенням про інститут визначено його завдання, відповідно до яких він здійснює свою діяльність також стосовно законодавчого забезпечення прав людини і громадянина згідно з міжнародними, насамперед європейськими, стандартами.
Виконання цих завдань покладено на відділи інституту: європейського права та міжнародної інтеграції; комплексних проблем державотворення; проблем розвитку національного законодавства; теорії та практики законотворчої діяльності; моніторингу ефективності законодавства. Всі вказані відділи в межах своєї компетенції залучаються до вирішення питань законодавчого забезпечення прав і свобод людини у відповідності до європейських стандартів, основою яких є Конвенція про захист прав і основоположних свобод людини.
Напередодні спеціального засідання Верховної Ради з нагоди 60-ї річниці з дня підписання названої конвенції наш кореспондент побував в інституті.
В інституті запроваджено нову форму аналізу законопроектів, суть якої полягає в дослідженні блоків законопроектів, спрямованих на регулювання пріоритетних галузей суспільних відносин, та в аналізі не лише змісту зареєстрованих законопроектів, а й програмних та директивних матеріалів, історії законодавчого регулювання та стану законодавства в цій сфері, міжнародних стандартів, рекомендацій міжнародних організацій, іноземного досвіду регулювання відповідних галузей суспільних відносин. Зокрема, стосовно прав і свобод людини досліджувалися питання законодавчого забезпечення зайнятості населення; виконання Україною міжнародних зобов’язань в галузі прав людини; прав на отримання вищої освіти; прав жертв політичних репресій тощо.
Інститут бере участь у розробці проектів законів, спрямованих на законодавче забезпечення політичних, економічних, соціальних та гуманітарних прав і свобод людини і громадянина, серед яких, наприклад, можна назвати законопроекти про реабілітацію інвалідів в Україні; про концепцію державної етнонаціональної політики; про концепцію соціальної держави України тощо.
У практиці —конференції, «круглі столи», семінари
З метою визначення стратегії розвитку національного законодавства інститутом проводяться за участю народних депутатів, працівників апарату Верховної Ради України, інших державних органів, провідних науковців, міжнародних експертів, представників громадськості науково-практичні конференції, «круглі столи», семінари, експертні слухання тощо. На цих заходах обговорюються актуальні питання законотворчої діяльності в різних сферах суспільних відносин і формулюються відповідні рекомендації щодо її вдосконалення.
Зокрема, лише з початку цього року інститут організував і провів 15 таких заходів. З них проблемам забезпечення прав людини і громадянина були присвячені засідання «круглих столів» на теми: «Удосконалення нормативно-інституційних механізмів забезпечення ефективного розслідування скарг щодо жорстокого поводження в Україні відповідно до європейських стандартів»; «Законодавчі аспекти забезпечення виконання Указу Президента України «Про невідкладні заходи з подолання бідності» від 26 лютого 
2010 р. № 274/2010; «Конвенція ООН про права інвалідів: міжнародні зобов’язання та соціально-правова відповідальність держави» тощо.
Серед завдань інституту — підготовка науково-експертних висновків стосовно питань, що порушуються перед Конституційним Судом України. Зокрема, у контексті забезпечення прав і свобод людини та громадянина інститут готував висновки щодо конституційності: положень законів України: «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення»; «Про засади запобігання та протидії корупції»; «Про приватизацію державного житлового фонду»; «Про колективні договори і угоди»; «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення до прийняття відповідних законодавчих актів»; «Про банки і банківську діяльність»; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» тощо.
Допомога народним депутатам
Важливим напрямом діяльності інституту є забезпечення народних депутатів науково-практичними виданнями з питань законодавчого забезпечення прав і свобод людини та громадянина. Можна назвати такі видання: «До 90-річчя українського парламентаризму: «Права громадян та національних меншин УНР»; «Відповідальність за порушення законодавства про вибори»; «Усиновлення дітей в Україні»; «Молодь в Україні: дослідження молодіжного сектору: проблеми та перспективи»; Науково-практичний коментар Закону України «Про правовий статус закордонних українців» тощо. Принагідно зауважимо, що зазначений коментар Міністерством закордонних справ України було надіслано для практичного використання до наших посольств в державах, де проживають закордонні українці.
Унікальним для вдосконалення національного законодавства, у тому числі і про права та свободи людини і громадянина, є цьогорічне видання «Проблеми розвитку конституційного законодавства в Україні: збірник висновків Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії)». Збірник, зокрема, містить рекомендації цієї поважної європейської інституції, спрямовані на впровадження в законодавство України з прав та свобод людини і громадянина європейських стандартів.
Щоб була відповідність європейському праву
Основним завданням відділу європейського права та міжнародної інтеграції є науково-методичне, інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності Верховної Ради України з питань, що стосуються приведення законодавства України у відповідність до норм європейського права.
З цією метою постійно здійснюється моніторинг європейського правового поля: Ради Європи та Європейського Союзу. Інститут на постійній основі здійснює щоквартальний випуск видань серії «Реферативний огляд європейського права», в якому здійснюється аналітичний огляд нормотворчої діяльності Парламентської асамблеї та Комітету міністрів Ради Європи, Європейського парламенту, Комісії та Ради ЄС, моніторинг новоприйнятого законодавства ЄС, а також рішень, ухвалених Європейським судом з прав людини за скаргами проти України. Нині вже є 15 випусків огляду. Ці огляди європейського права, що надсилаються парламентським комітетам закордонних справ та з питань євроінтеграції (за рішенням урядової наради з питань євроінтеграції від 7 лютого 2008 року зазначені огляди направляються усім органам виконавчої влади).
За розширення міжнародного співробітництва
Зусиллями Інституту законодавства проводиться значна робота з розширення міжнародного співробітництва в галузі законотворення у сфері захисту прав і свобод людини, обміну досвідом законопроектних робіт, приведення вітчизняного законодавства у відповідність з нормами та стандартами Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Міжнародної організації праці, Світової організації торгівлі, Європейського Союзу, вивчення передового досвіду зарубіжних країн у галузі законотворення тощо.
Так, інститут провів разом з Радою Європи низку заходів, спрямованих на забезпечення в Україні прав національних меншин. За сприяння інституту було проведено засідання Консультативної ради з питань ювенальної юстиції щодо проблем, пов’язаних з торгівлею дітьми, дитячою проституцією. Крім того, проведено засідання групи експертів з розробки пропозицій щодо вдосконалення законодавства з питань реформування системи ресоціалізації дітей-правопорушників.
У співробітництві з двома міжнародними організаціями — Радою Європи та Міжнародною організацією праці, а також Головним науково-експертним управлінням апарату Верховної Ради України, Міністерством праці та соціальної політики України інститут організував здійснення аналітичних досліджень відповідності національного законодавства нормам Європейського кодексу соціального забезпечення та відповідним конвенціям Міжнародної організації праці. Розроблено та узагальнено пропозиції щодо вдосконалення українського законодавства.
На постійній основі в рамках Консультативної ради з питань ювенальної юстиції Інститут співпрацює з Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. У ході засідань Консультативної ради обговорювалося питання гуманізації кримінального законодавства шляхом впровадження пробації як заходу, альтернативного ув’язненню. Проаналізовано також законопроекти про внесення змін до законодавчих актів України з питань вдосконалення системи національного усиновлення, а також міждержавного усиновлення.
Інститут бере участь у діяльності Центру європейського публічного права в контексті спільного розгляду та опрацювання питань законодавчого забезпечення європейських інтеграційних процесів та відповідних намірів України. У співпраці з центром заплановано здійснити дослідження відповідності вітчизняного законодавства законодавству Європейського Союзу у галузі прав споживачів тощо.
Ще є над чим працювати
 Підсумовуючи розповідь про Інститут законодавства, його директор Олександр Копиленко наголосив:
— В Україні сформовано законодавчу базу з питань прав і свобод людини і громадянина. Водночас моніторинг чинного законодавства свідчить: нам ще є над чим працювати, щоб досягти повної відповідності Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини. Це підтверджує, зокрема, значна кількість звернень громадян нашої держави до Європейського Суду з прав людини.
Законопроекти, що вносяться на розгляд парламенту, мають повною мірою узгоджуватися з положеннями зазначеної конвенції.
Значну увагу слід також приділити вдосконаленню механізму реалізації проголошених прав і свобод людини.
Розв’язання зазначених проблем сприятиме подальшому поліпшенню законодавчого забезпечення реалізації прав і свобод в Україні у відповідності до вимог Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини.
Підготував Яків ГАЛЬЧЕНКО.