Сьогодні розпочинається реєстрація на пробне тестування, що для майбутніх абітурієнтів є репетицією перед зовнішнім незалежним оцінюванням 2011 року. Щоб записатися на тести, тепер не обов’язково їхати в обласний центр, достатньо до 10 грудня зареєструватися на сайті центру оцінювання якості освіти свого регіону. До речі, цьогоріч генеральна репетиція основної сесії зовнішнього оцінювання коштуватиме на 20 гривень дорожче і становитиме 84 гривні.
Для порівняння: торік за «проби» треба було віддати близько 60 гривень.
Дізнатися про подробиці реєстрації на пробне тестування та його доцільність у центральному офісі Українського центру оцінювання якості освіти нам не вдалося. Там повідомили, що цією інформацією краще володіють у регіонах. Тож по детальну інформацію «Голос України» звернувся до директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання Богдана Томенчука.
Він повідомив, що досвід попередніх років засвідчує: кращі результати під час ЗНО показують абітурієнти тих міст та районів, у яких був вищий відсоток участі випускників у пробному тестуванні. Торік у регіоні цією можливістю скористалося 49% потенційних учасників тестування. Це — найвищий показник в Україні. Така підготовка зробила своє. Якщо раніше за так званою картою освіченості Івано-Франківська область пленталася у хвості, то за результатами тестування минулого року з багатьох предметів увійшла до десятки, а то й п’ятірки лідерів, відчутно підтяглася з географії, а з біології навіть вийшла на перше місце.
За словами Богдана Томенчука, щойно пройшла апробація тестових завдань, подібні до яких планується використовувати під час ЗНО. «Піддослідними» стали студенти-першокурсники вишів області. Мета апробації — оцінити ступінь складності та якість тестових завдань.
До речі, подорожчання пробних тестів, на думку директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти, є незначним.
— Репетитор за годину бере більше, — розповідає Богдан Томенчук. — А ми протягом трьох годин ознайомлюємо майбутніх учасників тестування з процедурою проведення ЗНО, предметними тестами, зміст, складність, форми завдань яких визначено специфікаціями 2011 року.
До слова, реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться по всій Україні одночасно — 15 грудня 2010 року. До існуючих раніше предметів тестування цьогоріч додасться російська мова. Змін зазнає і процедура реєстрації учасників. Тепер, за словами Богдана Томенчука, вона буде «суто індивідуальною» і відбуватиметься за схемою «Інтернет плюс пошта». Абітурієнт має зайти в інтернет на сайт центру, самостійно заповнити відповідну анкету, роздрукувати її і разом з фотографією, копіями документів, що посвідчують особу та освіту, поштою надіслати їх до регіонального центру. У разі відсутності доступу до глобальної мережі можна буде скористатися дисками з програмою реєстрації, які центр надасть усім загальноосвітнім навчальним закладам.
— Зі школами, профтехучилищами, коледжами нам працювати просто, — зауважив директор центру. — Проте є 30% потенційних абітурієнтів, які мають право навчатися у вишах, але вже не є школярами. Тому ми й розгортаємо широку інформаційну кампанію в пресі, на радіо і телебаченні.
Результати пробного тестування визначаються учасниками самостійно після виконання всіх завдань. Для цього вони отримають інформацію з правильними відповідями.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.