На початку минулого сесійного тижня парламентарії включили до порядку денного сесії більше десятка законопроектів. Серед них, зокрема, й проект змін до закону про митний тариф. Днями цей документ, поданий Кабінетом Міністрів і зареєстрований в апараті Верховної Ради 21 листопада, розглядали на засіданні Комітету з питань європейської інтеграції.
Зауважувалося, зокрема, що розроблено його для того, аби товарну номенклатуру нашого митного тарифу привести у відповідність до гармонізованої системи опису та кодування товарів (ГС) версії 2007 року та виконання тарифних зобов’язань, досягнутих у переговорному процесі зі вступу України до СОТ. Розроблялися ці зміни в Мінекономіки разом із Держмитслужбою.
Нині ми користуємося ГС від 2002 року, тоді як більшість країн світу, зокрема, і європейських та країн СНД, застосовують саме варіант гармонізованої системи 2007-го. Через це маємо низку ускладнень, пов’язаних із розбіжностями в товарних кодах країни-експортера та України під час оформлення продукції, що імпортується, неможливістю зіставлення митної статистики, наданої в рамках домовленостей про обмін статистичною інформацією, тощо. Ці питання постійно виникають під час переговорів з Європейським співтовариством. Зацікавленість у тому, щоб Україна привела свою нормативну базу у відповідність до останньої версії гармонізованої системи опису та кодування товарів, виявляє також і Всесвітня митна організація.
До слова, у висновку парламентського науково-експертного управління цей документ названо таким, що «має суто технічний характер». За даними ж Інформаційного управління апарату Верховної Ради, на засіданні комітету, зокрема, зазначали, що проект закону за предметом правового регулювання належить до сфер митного права та податків, включаючи непрямі, які у Європейському Союзі регулюються Регламентом Ради (ЄЕС) №2658/87 щодо тарифної та статистичної номенклатури і Спільного митного тарифу. Народні депутати зійшлися на думці, що положення законопроекту не суперечать праву ЄС та нашим зобов’язанням у рамках СОТ.
Загалом на засіданні комітету розглянули низку законопроектів на відповідність законодавству ЄС. Приміром, парламентарії підтримали й проект змін до закону про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті. Ним пропонується збільшити термін зарахування валютної виручки резидентів України при здійсненні експортно-імпортних операцій зі 180 до 360 календарних днів.
Комітет зазначив, що у Європейському Союзі питання, які належать до сфери правового регулювання законопроекту (законодавства про компанії), регулюються Рішенням Ради 94/800/ЄС про укладення від імені Європейського співтовариства, в межах його компетенції, угод, досягнутих під час Уругвайського раунду багатосторонніх переговорів. Отож цей документ, як і низка інших, отримав від Комітету з питань європейської інтеграції зелене світло.
Вл. інф.