Як писав «Голос України» у №208 від 5 листопада, п’ятнадцяте засідання Комітету з парламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом завершилося виїзною частиною в Одесі.
У місті біля моря обговорювали перспективи для співпраці з Європейським Союзом у проектах регіонального розвитку цієї області, питання транскордонного співробітництва на кордонах України з Румунією та Молдовою (співробітництво у рамках регіону «Нижній Дунай»), перспективи започаткування місцевого прикордонного руху з Румунією, діяльність Місії ЄС з допомоги на українсько-молдовському кордоні (EUBAM), а також проблеми та перспективи міжнародного співробітництва у басейні річки Дунай.
«Немає сумніву, що відповіді на такі питання, як розвиток регіонів, посилення їх економічної свободи, покращення інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності, усунення диспропорції соціально-економічного розвитку й покращення життя людей, повинні становити основу якісної державної стратегії регіонального розвитку», — зауважив у своєму вступному слові співголова комітету від Верховної Ради Борис Тарасюк.
За результатами засідання учасники Комітету парламентського співробітництва «Україна—ЄС» прийняли заключні заяву та рекомендації.
У документі, зокрема, закликають до спільного підходу нашої країни та ЄС на шляху до процесу європейської інтеграції України. Учасники засідання наголосили на необхідності поглиблення співробітництва між Україною та ЄС у торговельно-економічній сфері як невід’ємній частині майбутньої Угоди про асоціацію та закликали обидві сторони до тісної співпраці над поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі. Вони також привітали прийняття Закону «Про засади функціонування ринку природного газу» та підписання протоколу про приєднання до договору про енергетичне співтовариство у Скоп’є 24 вересня 2010 року і висловили впевненість, що це посилить безпеку постачань енергоносіїв.
Окрім того, схвалено кінцеву доповідь робочої групи комітету з візової політики між Україною та ЄС, а всі держави-члени ЄС закликано «забезпечити виконання угоди про спрощення оформлення віз у найбільш повній мірі, що тільки можлива».
З приводу внутрішнього розвитку України в заключних документах зазначається, що комітет бере до уваги зміну влади після президентських виборів, створення нової більшості в парламенті та нового уряду. Водночас підкреслюється роль опозиції у забезпеченні та встановленні системи стримувань та противаг у роботі влади.
Учасники п’ятнадцятого засідання також взяли до уваги резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи про функціонування демократичних інституцій в Україні від 5 жовтня 2010 року та закликали українську владу врахувати її рекомендації, а також привітали готовність ПАРЄ допомогти Україні у зміцненні демократичних інституцій та утвердженні суспільства, що ґрунтується на принципах демократії, поваги до прав людини та верховенства права, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради.