«Голос України» продовжує публікувати матеріали, підготовлені в рамках серії статей «Ефективний доступ громадянського суспільства до законодавчого процесу» Програмою сприяння парламенту (ПСП) спільно з  Асоціацією випускників Програми стажування у Верховній Раді України «Ліга інтернів».
Слухання у Верховній Раді України
Частина 2 Процедура підготовки та громадськість
Хто ініціює проведення
Ініціатива щодо проведення слухань у комітеті Верховної Ради України (ВР) може виходити від: 
a) голови комітету;
б) окремих членів комітету;
в) працівників секретаріату комітету.
Рішення про проведення приймається на засіданні комітету
На етапі попереднього обговорення ініціативи щодо проведення слухань та уточнення теми слухань можуть відбуватись консультації комітету з об’єднаннями громадян, представниками виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.
Чи може громадськість проявити ініціативу щодо проведення слухань
Згідно із Законом України «Про звернення громадян» громадськість може вносити письмові обгрунтовані пропозиції про проведення слухань: 
— керівництву Верховної Ради;
— керівництву комітету;
— окремим народним депутатам.
Інформаційні кампанії у ЗМІ також можуть бути шляхом донесення пропозиції громадськості щодо проведення слухань, наприклад, екологічного характеру.
Як обгрунтувати потребу проведення слухань
Зрозуміло, що обґрунтована ініціатива тільки сприятиме прийняттю позитивного рішення комітету щодо проведення слухань та врахуванню побажань щодо теми слухань. Обгрунтування може містити аналітичні дослідження, здійснені громадською організацією, аналіз планів комітету щодо проведення законотворчої діяльності, рекомендації щодо законодавчої пропозиції, статистичну інформацію, публікації в ЗМІ, аналіз стенограм проведених слухань в минулому тощо.
Бажано, щоб ініціатива містила конкретну тему слухань або коло конкретної проблеми.
Алгоритм підготовки проведення слухань 
1. Комітети приймають рішення про тему, день та час проведення слухань. У рішенні комітету про проведення слухання визначаються особи, відповідальні за організацію підготовки та проведення слухань, доповідачі з питань, що розглядатимуться, та порядок їх висвітлення в засобах масової інформації. 
2. Інформація про тему, день та час проведення слухань розміщується на сайті ВР www.rada.gov.ua у розділі «Анонси» та друкується в газеті «Голос України». 
3. Відповідальні консультанти комітету готують пропозиції щодо учасників слухань, листи до керівників міністерств та відомств щодо надання аналітичних матеріалів з теми слухань, надсилають запрошення до участі у слуханнях, контактують і погоджують теми доповідей з доповідачами, готують листи до структурних підрозділів Верховної Ради щодо надання і підготовки приміщення для проведення слухань, висвітлення роботи слухань у ЗМІ (інформаційне управління централізовано надсилає запрошення акредитованим у Верховній Раді журналістам), контролюють процес отримання запрошень, за наявності потреби звертаються по допомогу до представників наукових кіл, фахівців, громадськості.
Як взяти участь у слуханнях, якщо дізнався про їх проведення зі ЗМІ
Про своє бажання бути присутніми на слуханнях представники громадськості повідомляють працівників секретаріату профільного комітету за наданими в пресі або на запрошеннях адресою і телефоном. Письмове повідомлення має містити обгрунтування зацікавленості, а також список представників громадської організації для замовлення перепусток до комітетів Верховної Ради.
Якщо представники громадських організацій планують виступити із доповіддю, вони мають надати тези доповіді відповідальному консультанту.
Чи можуть громадські організації пропонувати доповідачів
Ініціатори проведення слухань — представники громадськості — можуть делегувати для участі у слуханнях доповідачів та учасників слухань (зрозуміло, за погодженням з комітетом).
Так само пропонувати доповідачів та учасників слухань можуть представники громадськості, які отримали інформацію щодо рішення комітету провести слухання на цікаву чи близьку для них тему.
Рішення щодо можливості представників громадськості виступити з доповіддю чи взяти участь у слуханнях приймаються комітетами, які проводять слухання.
Підготовка інформаційних матеріалів
Представники громадськості можуть готувати до слухань у комітетах Верховної Ради власні матеріали, які знайомлять депутатів, пресу, інших учасників з актуальними питаннями, що стосуються теми слухань.
Ініціатива щодо участі громадськості може виходити і від комітету 
Представники громадськості можуть отримати від комітету запрошення взяти участь у слуханнях, виступити з визначеного питання чи надати інформацію. На письмове попереднє запрошення комітету вони зобов’язані прибути на слухання та дати роз’яснення щодо питань, які розглядаються комітетом.
Ще раз про зацікавленість громадських організацій у проведенні слухань
Активна участь громадськості в організації і проведенні слухань може стати основою для подальшої співпраці об’єднань громадян відповідно до цілей і завдань їх діяльності з комітетами залежно від предметів їх відання.
Контакти всіх структурних підрозділів Верховної Ради України можна знайти на сайті www.rada.gov.ua.
Марина РУДЕНКО,менеджер розвитку Програми стажування, ГО «Ліга інтернів».