Більшість вітчизняних експертів вважають, що середня оцінка, яку можна поставити місцевим виборам за п’ятибальною системою — незадовільно. Про це свідчать дані експертного опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи», повідомила під час «круглого столу» «Місцеві вибори-2010: оцінки, проблеми, наслідки» директор фонду Ірина Бекешкіна.

Найнижчий бал отримали також формування виборчих комісій та, власне, законодавство щодо місцевих перегонів. Складова, яка була оцінена позитивно (понад три бали), — це якість списків виборців. Позитивом експерти вважають також велику конкуренцію між кандидатами, можливість балотуватися в мажоритарних округах та наявність громадської позиції у населення. А, на думку голови Комітету виборців України Олександра Черненка, оптимізм вселяє також і робота судів, які скасували чимало безглуздих рішень виборчих комісій.

Водночас експерти вважають, що внаслідок місцевих виборів політичний ландшафт країни зазнає істотних змін. Адже Партія регіонів отримала значну перевагу. Посиляться, на їхню думку, й авторитарні тенденції. Натомість опозиція може ослабнути. Крім того, у віддалених перспективах експерти вбачають такі ризики, як можливість остаточного встановлення авторитаризму та перемога влади на виборах лише за рахунок фальсифікацій. У разі, якщо це станеться, експерти припускають і можливість акцій протесту.

Утім, головний висновок, якого можна дійти за підсумками виборчої кампанії, — це необхідність зміни виборчого законодавства. У цьому переконані абсолютно всі суб’єкти виборчого процесу. Підтримав таку ідею й Президент Віктор Янукович. Принаймні робочу групу, яка напрацьовуватиме текст Виборчого кодексу, вже створено. «Те, що ініціативу створення Виборчого кодексу підтримав Президент, може стати початком кінця політизації виборчого процесу», — вважає голова правління громадської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Водночас учасники «круглого столу» вважають, що до робочої групи мали б увійти також експерти з виборчого права та представники громадських організацій, які не один рік моніторять перегони. Адже виборче законодавство має бути уніфікованим, влаштовувати всіх суб’єктів виборчого процесу та відповідати міжнародним стандартам. Проте, якщо парламентські вибори відбуватимуться у березні наступного року, якісно змінити закон навряд чи вдасться, вважають учасники засідання. Утім, переконані вони й у тому, що чесними вибори робить не що інше, як політична воля. Тож сподіваються, що така воля з’явиться.

У тому, що виборче законодавство потребує змін, переконаний і народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко. «Не все було досконало, і про це ми поговоримо під час вдосконалення законодавства», — сказав парламентарій. Водночас він вважає, що навіть попри недоліки та зауваження  ці вибори не позбавили нас демократії. «Адже демократія — це коли результат виборів не можна передбачити». А от зауваження щодо необхідності включення до робочої групи фахівців, як нейтральних, так і з числа опозиції, регіонал вважає цілком слушними. «Це абсолютно природно, якщо ми хочемо отримати легітимний документ, який користуватиметься довірою і який вбере в себе усі можливі заходи, які поліпшать якість виборів, — сказав він. — Тож насамперед більшість має бути в цьому зацікавлена і взяти на себе відповідальність за ухвалення такого кодексу».

Крім того, депутат зауважив, що нині у парламенті перебуває декілька законопроектів щодо виборів народних депутатів. Зокрема, й документ за його авторством, до підготовки якого долучилися представники й інших парламентських фракцій, і Центральної виборчої комісії та Комітету виборців. «На жаль, поки що немає політичної волі для їх розгляду», — сказав він. Додавши водночас, що можливо, результати виборів спонукають до її появи.

Тим часом... Заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера в ефірі телеканалу TBі заявив, що вибори-2010 були чи не найгірші починаючи з 2004 року. І головною причиною цього він вважає недосконалість закону про місцеві вибори. «Були неодноразові звернення ЦВК щодо вдосконалення, змін до виборчого законодавства, але перемогла так звана політична доцільність в залі Верховної Ради. Голос ЦВК не хочуть чути в парламенті», — сказав він. А. Магера відзначив регрес виборчого законодавства в бік минулого в найгірших його проявах та припустив, що ситуацію можна було б змінити ухваленням Виборчого кодексу.