Одеса

Заслужений журналіст України Анатолій Гунченко, редактор газети «Черноморский маяк», яка виходить у місті Іллічівську, подав у відставку на знак протесту проти адміністративного тиску на журналістський колектив з боку міського голови Валерія Хмельнюка.

За словами ветерана одеської журналістики, лауреата премії «Золоте перо», володаря нагороди «Зірка української журналістики» Анатолія Гунченка, в період передвиборної кампанії він одержував жорсткі вказівки від міської влади передруковувати з інших видань статті, що ганьблять честь, гідність та ділову репутацію одного з основних суперників Валерія Хмельнюка на виборах.

— Я не бажаю, — заявив Анатолій Гунченко, — щоб газету, яка належить міській громаді, влада використовувала як знаряддя боротьби з політичними суперниками. І тому йду у відставку на знак протесту проти спроб задушити свободу слова.

У «Черноморском маяке» Анатолій Гунченко пропрацював 19 років. Під його керівництвом газета з Іллічівська стала однією з найкращих в Одеській області.

Коментар

Валерій Хмельнюк, міський голова Іллічівська:

— Ми працювали з Анатолієм Гунченком 16 років. На моїх очах відбувалося його професійне журналістське становлення. Сьогодні він досвідчений журналіст, керував колективом газети «Черноморский маяк». Свого часу був депутатом міської ради. Міська рада й редакція ніколи не конфліктували. Тому що ми були однодумці. Більше того, коли в редактора й газети були проблеми з помаранчевою владою, міськрада стала на захист свого друкованого органу.

Чим пояснити його заяву, про яку йдеться? На мою думку, причина криється в тому, що Партія регіонів відмовила йому в довірі й не висунула кандидатом у депутати по мажоритарному округу. Не виключено, що журналіст образився і знайшов політичний притулок в іншій партії. Інтереси цієї партії він спробував пропагувати на сторінках міської газети. Але газета — це не політична арена й не місце для зведення рахунків з політичними супротивниками. Про це ми й сказали редактору газети «Черноморский маяк». У відповідь він вирішив скористатися своїм конституційним правом і написав заяву про вихід на пенсію. Міцного йому здоров’я.