Найстарішою на Вінниччині пам’яткою церковної архітектури є Лядівський скельний монастир. Храм споруджено у скелі на крутому березі Дністра в селі Лядова Могилів-Подільського району ще в ХІ столітті. За переказами, його засновником є Антоній Печерський, той самий, який створив Києво-Печерську лавру.

1938 року монастир зруйнували. За вказівкою більшовиків вибухівкою знищили дзвіницю. Очевидці стверджують, що масивний дзвін скотився по кручі й упав у Дністер. Нині монахи побудували нову дзвіницю. Але дзвону поки що не мають. Ось і вирішили найняти водолазів, щоб ті обстежили дно річки.

Дослідник історії монастиря, кандидат історичних наук Віталій Давиденко віднайшов в архівах свідчення про те, що ще до війни на правому березі (тоді він належав Румунії, кордон з якою проходив по Дністру) намагалися витягнути дзвін. Однак жодна спроба не увінчалася успіхом.

— Важливий сам факт, що дзвін справді є в річці, — наголошує Віталій Давиденко. — Якби його дістали, це стало б відомо, така інформація не залишилася б поза увагою. Десь він лежить і чекає на свого везучого шукача, так само, як на дні моря затонулі кораблі.

За словами історика, важив дзвін приблизно півтори тонни. Такі дані також зафіксовані в архівних документах. До речі, Віталій Давиденко допомагав монахам налагодити контакти з вінницькими водолазами. Вони обстежили дно річки на відстані двох кілометрів поблизу монастиря. Досліджували візуально, а також за допомогою металошукача. На жаль, удача оминула шукачів підводного скарбу.

— Потрібна сучасніша техніка, — продовжує історик. — Та, за допомогою якої проникають у морські глибини, яка «бачить» глибше. В нашому регіоні, на жаль, такої нема. 

— Цей дзвін важливий як стародавня святиня, яку наші діди і прадіди придбали для монастиря за свої гроші, — каже настоятель Лядівського Усікновенського скельного чоловічого монастиря архімандрит Антоній. — Будемо й надалі організовувати пошукові роботи. Разом з тим оголосили про збір коштів на виготовлення нового дзвону. Щоправда, уже тепер замислюємося над тим, як маємо підняти його на скелю. Але ж наші попередники зуміли це зробити. То й ми зробимо... 

Вінницька область.

Фото Павла БАГМУТА (Укрінформ).

Кімната монастиря, заставлена іконами.