Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 16-й тур.
5 листопада. «Ворскла» — «Волинь». 0:1. 2 000 глядачів. Рефері — Кутаков (Бровари). Гол: Піщур, 33 (п). Вилучено Рикуна («Ворскла», 56, друге попередження).
6 листопада. «Кривбас» — «Шахтар». 0:2. 8 000 глядачів. Рефері — Дердо (Іллічівськ). Голи: Едуардо, 45+1, Жадсон, 89.
«Металург» Зп — «Арсенал». 2:1. 4 000 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Пісоцький, 65, Фабіо, 87 — Старгородський, 49.
«Севастополь» — «Зоря». 0:1. 1 000 глядачів. Рефері — Зубарєв (Слов`янськ). Гол: Фомін, 86.
7 листопада. «Металіст» — «Таврія». 2:3. 22 400 глядачів. Рефері — Грисьо (Львів). Голи: Тайсон, 45+1, Олійник, 45+1 — Шиндер, 2, Корнєв, 10, Донець, 31.
«Динамо» — «Оболонь». 0:2. 5 750 глядачів. Рефері — Лісенчук (Київ). Голи: Худзик, 7, Сибіряков, 62.
«Металург» Д — «Іллічівець». 0:3. 2 300 глядачів. Рефері — Годулян (Одеса). Голи: Пуканич, 43, Ярошенко, 51 (п), 60 (п).
«Карпати» — «Дніпро. 0:0. 9 000 глядачів. Рефері — Арановський (Київ).
Бомбардири: Селезньов («Дніпро»), Ідахор («Таврія») — по 9, Девич, Олійник (обидва «Металіст»), Ярмоленко («Динамо») — по 7.
Заздалегідь статус центрального віддавався матчеві у Львові, де «Карпати» приймали «Дніпро». Справді, там ми побачили гостру, насичену, безкомпромісну і досить якісну гру. Але несподівано головні події відбулися в інших географічних точках — Києві та Харкові.
Футболісти «Таврії» ще в дебюті зустрічі відправили «Металіст» у нокдаун: на 31-й хвилині господарі поступалися 0:3! І це при тому, що за якусь годину перед цим «Динамо» поступилося вдома «Оболоні». У слобожанців зажевріла надія в разі успіху в поєдинку проти «Таврії» майже наздогнати, а потім в очному поєдинку в столиці спробувати обійти динамівців у суперечці за другу позицію в турнірній таблиці. Не судилось.
До честі підопічних Мирона Маркевича, потрапивши в таку скрутну ситуацію, вони значно додали в швидкості, завзятті й агресивності. І це допомогло їм ще в доданий до першого тайму час відквитати два м’ячі. Оце так сюжет, аж дух перехопило! У величезному напруженні пройшов і другий тайм. Але рахунок першого так і не змінився. «Металіст» зазнав п’ятої поразки в чемпіонаті. Причому всі ті невдачі з ним сталися вдома.
Отже, найвищої похвали заслуговує «Таврія». Це, можливо, був її найкращий матч у поточному турнірі. Однак будьмо справедливими до кінця і віддаймо належне футболістам «Металіста». Гадаємо, ніхто не звинуватить їх у небажанні врятувати ситуацію. Вони билися до останньої миті, себе не шкодуючи.
Чого, на жаль, не скажеш про динамівців. Після шести перемог поспіль вони вчисту програли «Оболоні». Господарі, виявивши якусь дивовижну пасивність та інертність, не створили протягом ігрового часу жодного по-справжньому голевого моменту! Які причини таких неприємних метаморфоз? Олег Лужний пояснив це недооцінкою суперника.
Таким чином, «Динамо» вперше програло у столичному дербі. До цього динамівці не поступалися іншим київським командам у 40 поєдинках. У протистоянні з «Арсеналом» (ЦСКА) вони виграли 26 матчів і 5 звели внічию, з «Оболонню» — виграли 7 і двічі грали внічию. І от тепер до цієї «бухгалтерії» записано офіційну поразку від «пивоварів». А вони зіграли просто здорово: забезпечили надміцні тили і результативно контратакували. Нагадаємо, що в нинішньому чемпіонаті «Оболонь» завдала єдиної поразки «Шахтареві», тепер виграла у «Динамо» і раніше зіграла з ним унічию. Маємо справу зі справжнім любителем попсувати нерви фаворитам.
Тепер «Динамо» відстає від «Шахтаря», котрий на класі виграв у Кривому Розі, вже на вісім очок.
Молодцями були в Полтаві футболісти «Волині», котрі заслужено переграли «Ворсклу». Другу перемогу в чемпіонаті здобув запорізький «Металург». Вона вселила надію на порятунок у серця гравців і вболівальників. Адже попереду ще багато подій. І можна спробувати все змінити на краще.
На знімках: тепер у кожному матчі донеччанин Едуардо відзначається забитим м’ячем; грають «Динамо» та «Оболонь».
Фото ФК «Шахтар» і Павла КУБАНОВА.