Сьогодні — День української писемності та мови. Це свято своїм указом ще 1997 року встановив тодішній Президент країни Леонід Кучма. Беззаперечним аргументом «за» було «урахування важливої ролі української мови в консолідації суспільства». Минуло тринадцять років, і зараз націоналістично-патріотичні сили б’ють на сполох. Адже якщо колись народні обранці доручали «солов’їній» об’єднати націю, через чортову дюжину років це право збираються покласти на українсько-російську двомовність. Буцімто, саме остання є важливим надбанням нашого народу і потужним чинником консолідації багатонаціонального українського суспільства. Тому і припускають націоналісти-песимісти: цей рік може стати останнім, коли відзначається день української мови.
Отож, погуляти вирішили на славу. У святковій програмі: конференції, уроки у школах та університетах, концерти, всеукраїнські радіодиктанти, флешмоби і навіть акції протесту. Приміром, сьогодні у столиці активісти кількох громадянських рухів збираються мітингувати проти законопроекту «Про мови в Україні». Останній, мовляв, є не просто антиукраїнським, а справжньою інструкцією зі знищення «солов’їної». Тому і закликають усіх небайдужих підтримати їх і о 15:30 прийти до стін адміністрації Президента. «Вимагаємо від глави держави займатися обіцяним «покращенням життя», а не нацьковувати «язик» на мову», — кажуть організатори протесту.
Прихильники менш радикальних дій можуть долучитись до проведення незвичайного каліграфічно-хороводно-вогняного флешмобу у самому центрі столиці. Його мета — привернути увагу молодих українців до рідної мови, культури та традицій за допомогою споконвічних сакральних мистецьких джерел: співу, танцю та вогню. Організатори обіцяють: дійство буде справді видовищним. Планується, що на асфальті між стелою «Україна» та тамтешнім торгівельним центром каліграфісти викладуть стрічкою гасло флешмобу «Відчуй смак рідної мови». Після цього співоча колона з палаючими смолоскипами і свічками заповнить літеру за літерою. Поки все речення не буде палати вогнем. Зацікавило? Тоді до зустрічі о 17:30 на майдані Незалежності.