Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що політики повинні проаналізувати причини фактичного ігнорування людьми виборів до місцевих органів влади і зробити відповідні висновки.
«Вибори завершилися, а політики продовжують з’ясовувати стосунки, намагатися підправити результати, замість того щоб замислитися, чому більше половини виборців відмовилися брати участь у голосуванні, а кожен п’ятий-шостий з тих, хто прийшов на виборчі дільниці, проголосував «проти всіх». Чому
формуванню місцевої влади, яка має безпосередньо розв’язувати нагальні проблеми громадян, люди приділили мінімальну увагу?», — сказав В. Литвин, відповідаючи на запитання телеканала «Рада».
На думку керівника парламенту, ситуація, що склалася, свідчить про те, що у суспільстві «домінують тотальні зневіра та розчарування». «А проводити реформи, які конче необхідні, надзвичайно складно, коли люди не розуміють і не підтримають те, що пропонуватиметься на всіх рівнях», — сказав він.
«Тому я не схильний до того, щоб гратися у відсотки, а вважаю, що результати цих виборів потрібно, по-перше, прийняти як даність, а по-друге, відмовитися від намагання підправити їх результати і запропонувати депутатам місцевих рад та головам міст знайти більш комфортну політичну нішу, ніж ту, від якої вони балотувалися на виборах, — сказав В. Литвин. — Мене це непокоїть, бо примус не завершується добром».
Голова Верховної Ради зазначив, що «ці вибори ані на йоту не забезпечили просування країни вперед». «У багатьох випадках до місцевих рад прийшли ті, хто абсолютно не готовий працювати над розв’язанням проблем людей», — пояснив він, додавши, що люди голосували в основному за рекламу партій та їхніх лідерів, не знаючи, хто внесений до партійних списків, яке відношення вони мають до тієї чи іншої територіальної громади.
В. Литвин підкреслив, що це надзвичайно важливо з огляду на те, що на часі «розв’язання ключового питання, яке турбує всіх людей і від якого залежатиме їх майбутнє — питання землі, а воно у віданні місцевих органів влади». «Це питання національної безпеки України», — наголосив він, додавши, що центральна влада повинна прискіпливо контролювати земельні питання і примушувати всіх дотримуватися законів.
На думку В. Литвина, одним із висновків виборчої кампанії, що завершилася, є необхідність повернення до мажоритарної системи виборів до парламенту, «щоб люди знали, кого вони обирають, що це за людина, чи знає вона проблеми виборців, чи заслужила вона бути народним представником і носити високе звання народного депутата».
«Потрібно зосередитися не на питанні дати виборів до парламенту — це похідне, а визначитися у головному: що зміниться, коли ці вибори будуть проведені», — сказав він. За словами В. Литвина, для цього парламентарії мають проголосувати за те, щоб закон про вибори до Верховної Ради України базувався на мажоритарному принципі. В цьому законі, вважає він, потрібно передбачити підзвітність депутатів виборцям і механізм їх відкликання.
Обрання парламенту за новим законом, на думку В. Литвина, запобігатиме «досягненню кулуарних домовленостей», прийняттю великої кількості лобістських рішень, а також «безглуздому блокуванню» роботи Верховної Ради. Натомість, сказав він, домінуватимуть інтереси виборців і країни загалом.
Разом з тим, відповідаючи на запитання щодо вірогідності ухвалення такого закону, В. Литвин сказав: «Якщо це рішення поставити у залежність від волі політиків і партій, воно ніколи не буде прийнято». «Очевидно, потрібно створювати суспільну атмосферу, щоб експертне середовище, журналістський цех і громадяни активніше висловлювалися за персоніфікацію влади, її відповідальність і необхідність контролю за нею, — зазначив він. — Інакше ми не зможемо сподіватися на ефективну організацію життя в країні».
***
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин здивований позицією ініціаторів розгляду законопроекту про доступ до публічної інформації.
Відповідаючи у п’ятницю на запитання телеканалу «Рада», 
В. Литвин зазначив, що «з цим законопроектом склалася дивна ситуація».
Він нагадав, що у Верховній Раді активно вимагали його розгляду, вивішуючи відповідні гасла у сесійній залі. За словами керівника парламенту, він пропонував ще раз провести засідання Комітету з питань свободи слова та інформації за участю Уповноваженого з прав людини, прийняти відповідне рішення й одразу винести законопроект на розгляд депутатів у нинішню п’ятницю.
Водночас, сказав В. Литвин, як тільки 5 листопада законопроект було запропоновано до розгляду відповідно до прийнятого рішення, він отримав від голови профільного комітету лист з проханням перенести розгляд цього документа. «Мене ця ситуація дивує, тим більше що я ще раз уважно ознайомився зі змістом закону. Великих застережень до нього немає», — зазначив В. Литвин.
«Мені незрозумілі політичні ігрища, коли самі ініціатори цього законопроекту відмовляються від його розгляду», — сказав керівник парламенту, додавши: «Що стосується законодавчого органу країни, він, по суті справи, і так працює у відкритому режимі».
Прес-служба Верховної Ради України.