Тимчасова відмова уряду від підвищення пенсійного віку для жінок — наша маленька перемога. Про це заявила під час «круглого столу» голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська.

На її думку, пенсійна криза — результат соціально-економічної кризи, яка триває останні 20 років у нашій державі. За цей час населення країни скоротилося більш ніж на сім мільйонів осіб. «Однак підвищення пенсійного віку не виведе з кризи пенсійну систему. Це починає розуміти навіть влада», — підкреслила Наталія Королевська.

Голова профільного комітету нагадала, що заяви віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка про необхідність підвищення пенсійного віку для жінок і зобов’язання уряду перед Міжнародним валютним фондом підвищити пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років викликали паніку й тривожні настрої в суспільстві. «Фактично жінок хотіли зробити заручницями економічної політики. До мене звернулися десятки жіночих громадських організацій з проханням виступити із законодавчою ініціативою. Я підготувала закон про мораторій на підвищення пенсійного віку для жінок, але його, на жаль, не підтримала Верховна Рада, — зазначила парламентарій. — Однак громадський тиск виявився сильнішим, і уряд відступив».

На думку голови парламентського комітету, вирішувати проблему необхідно комплексно, запропонувати суспільству модель побудови пенсійної системи, яка акумулює в собі всі найкращі світові напрацювання у цій сфері. Наталія Королевська вважає, що для наповнення Пенсійного фонду необхідно вивести бізнес з тіні, створити систему, при якій буде вигідно платити податки. Також треба провести антикорупційну реформу та забезпечити чесний розподіл бюджетних надходжень. Окрім того потрібно переглянути споживчий кошик та мінімальний прожитковий мінімум, привести їх у відповідність з реальним життям і зробити основою всієї соціальної політики уряду.

Народний депутат наголосила, що у влади є всі можливості провести справжні реформи у пенсійній системі. Для цього необхідно позбутися хаосу, коли протягом декількох місяців точка зору урядовців змінюється на протилежну, розробити модель майбутньої пенсійної системи, яка буде сприйнята суспільством, і послідовно втілювати її в життя. «Я впевнена, що спільними зусиллями ми зможемо виробити рішення, які допоможуть ефективно реформувати пенсійну систему України», — зазначила Наталія Королевська.

А голова парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич підкреслив: «Поки що політичної волі до пенсійного реформування з боку української влади немає. Це реалії».

«Сьогодні маємо говорити про кризу солідарної системи. Найстрашнішим чинником її неспроможності є насамперед не вік, а тінізація і розмір заробітної плати. Тобто нині треба подумати про стабілізацію діючої солідарної системи з перспективами переходу на другий рівень», — зазначив він.

Валерій Сушкевич переконаний, що для переходу до якихось конкретних, обґрунтованих кроків пенсійного реформування має бути політична воля з боку української влади.