А що таке справді стабільна та успішна робота, учасникам першого виїзного засідання Національної комісії регулювання електроенергетики демонструвало ВАТ ЕК «Хмельницькобленерго». Сьогодні компанія входить до трійки найкращих підприємств галузі. І не тільки тому, що протягом багатьох років має одні з найліпших виробничих показників, а ще й через те, що тут уміють планувати на перспективу, і не тільки пильно стежити за світовими технологічними новинками, а й упроваджувати їх в доволі непрості реалії української економіки.

НКРЕ підтримуватиме будь-яку розумну ініціативу

Уперше за вісімнадцять років свого існування комісія спустилась із столичних кабінетів у глибинку, щоб не просто зустрітися з колективами, що займаються енерго- , тепло-, водо- та газопостачанням у містах і селах, а й зрозуміти, які проблеми можна розв’язати на місцях, а які вимагають справді державного втручання. Адже завдання, які віднедавна покладено на НКРЕ, справді масштабні. Якщо тривалий час вона опікувалась проблемами тільки енергетичного ринку, то тепер закон наділив її правами регулятора у сфері практично всіх комунальних галузей.

— Це не формальна зміна функцій, — постійно наголошував в усіх колективах голова комісії Сергій Тітенко. — Це справді реформаторські кроки, котрі передбачають не тільки кардинальну зміну тарифоутворення, а й таку модернізацію всієї системи, коли надавачі послуг зможуть жити прибутково, а отримувачам буде доступна їх ціна.

В умовах, коли не одне десятиліття поспіль ідеться про повну кризу комунального господарства, таке завдання видається надто складним. Тому мова йде не про окремі заходи, а про необхідність повної зміни правил гри на цьому ринку. Як приклад — підготовка законопроекту про ринок електроенергії, де визначено такі принципи роботи, коли стане можливим залучення інвесторів, зникнуть умови, за яких збитковою була робота електростанцій, буде зведено до мінімуму втрати електроенергії під час транспортування та споживання. Нові ідеї запропоновано і для реформації газової сфери, де головна мета — зробити її прозорою, відкритою і зрозумілою для кожного споживача. Що ж до галузі водопостачання — то тут, дійсно, бездонний океан роботи.

Щоправда, реформатори не дають жодних обіцянок, що вже завтра життя компаній стане безбідним через неконтрольоване зростання тарифів чи необмежені інвестиційні вливання. Навпаки, всіх чекає напружена робота, котра пов’язана і з новою системою звітності, і з уведенням невідомої досі системи тарифоутворення. А головне — з наполегливими пошуками дієвих інноваційних програм. Тим, хто готовий надати чіткі економічні обґрунтування своїх планів, котрі приведуть до зменшення втрат у галузі та зростання її прибутковості, НКРЕ гарантує не тільки морально-ідеологічну, а й, що головне, — матеріальну підтримку.

Проекти «Хмельницькобленерго» вразили навіть фахівців

Як це відбувається практично, спробувала продемонструвати енергопостачальна компанія «Хмельницькобленерго». Її багаторічний досвід інноваційної діяльності спирається, з одного боку, на підтримку НКРЕ, з другого — на постійну ініціативу її керівника Олександра Шпака. От і цього разу він зумів здивувати багатьох своїми здобутками і планами.

— Переконаний, одна з головних вимог, яку ми повинні поставити перед НКРЕ, — це не гроші, а створення таких правил, коли інвестування в галузь стало б вигідним та престижним, а інвестиції — доступними.

Адже нині ситуація складається просто парадоксальна. Олександр Леонідович розповів, як минулого року компанії вдалося знайти партнера, котрий, довіряючи надійній та стабільній роботі хмельничан, готовий був надати десятирічний кредит у сто мільйонів євро під низькі відсотки. Зрозуміло, що мова йшла не про благодійність, а про чітко розрахований бізнесовий план. Адже кошти давалися під проект, котрий надзвичайно швидко мав принести прибутки, тому ризиків для кредиторів — жодних. Але нічого цього не сталося, тому що нинішнє законодавство практично позбавило підприємство, понад дві третини якого — державна власність, можливості взяти довгостроковий кредит.

І це далеко не єдиний приклад. Хоч нині хмельницькі енергетики можуть скористатися пропозицією закордонних партнерів щодо будівництва різних підстанцій вартістю від п’яти до п’ятдесяти мільйонів євро, розраховуватись за які можна наступних п’ять — десять років. Але на заваді та-таки відсутність механізму забезпечення.

У компанії переконані: лише завдяки рентабельності цього та інших проектів, а не через підвищення тарифів, можна повертати кредити. Адже проста реконструкція ліній електропередач могла б не просто підвищити їх пропускну здатність, а й автоматично збільшити обсяги продажу енергії. А це — додаткові прибутки. Якщо ж говорити не просто про заміну старого обладнання на нове, а про використання при цьому найновіших технічних новинок — ефект збільшується у кілька разів.

— Сьогодні ми взяли за еталон роботу фінських енергетиків. Бо саме їх визнано світовими лідерами з ефективності роботи галузі, — розповів Олександр Шпак. — Адже втрати електроенергії в них становлять близько трьох відсотків. Для прикладу, хмельницька компанія торік мала цей показних на рівні шістнадцяти відсотків. І це один із кращих показників у нас у країні. А в середньому в Україні втрачається до двадцяти відсотків вже виробленої електроенергії. Ось де наше джерело прибутків і запорука низьких тарифів.

Якщо в країні тільки здалека починають вести мову про інтелектуальні лічильники для тепла, води, газу, то для «Хмельницькобленерго» це вже не новинка. Тут пішли значно далі, і з підприємствами компанії «NOKІAN Capacіtors» ведуть переговори про можливість будівництва так званих інтелектуальних мереж та підстанцій на українській території. «Розумна» техніка може не лише гарантувати надзвичайно надійну роботу системи — вона знає, як зробити її високорентабельною. А відтак гроші, отримані від споживача, йтимуть не на латання фінансових дірок, а на подальший розвиток галузі.

Звісно, не варто навіть думати, що за підтримки НКРЕ та держави можна за кілька місяців здійснити технічний переворот в усіх тих галузях, котрі багато років поспіль вперто йшли до повного руйнування і банкрутства. Але комусь колись потрібно починати болісну операцію реформування.

Починати треба з малого

Кожному колективу потрібно добре замислитися, як сповна використати нинішні резерви — не раз наголошувалося під час зустрічей і з газівниками області, і з постачальниками води, і з тепловиками. Бо хоч скільки кажи про необхідність вдосконалення тарифів, прибутки не збільшаться, якщо із крана литиметься вода, а лічильник газу не даватиме точних показників. А на загальні біди економіки завжди дуже просто списати звичайні прорахунки в організації роботи свого підприємства.

Ще один приклад того, як зробити роботу колективу прибутковою навіть у кризових умовах, запропонували хмельницькі енергетики. Так, уже наступного року НКРЕ планує підтримати пропозицію компанії стосовно створення власної ремонтної бази для ремонту трансформаторних підстанцій. Якщо підприємство готове своїми силами якісно, а головне — значно дешевше, ніж тепер йому пропонують інші ремонтні організації, проводити відновлення підстанцій, то чому не підтримати таку ініціативу. До того ж зекономлені кошти буде спрямовано на подальшу модернізацію виробництва. А це в кінцевому підсумку означає, що над споживачем постійно не висітиме дамоклів меч зростаючих тарифів, а самі компанії зможуть отримати фінансову стабільність.

— Ми чітко стежитимемо не лише за загальними процесами в галузях, а й за всім тим, що відбувається на місцях, — підсумував Сергій Тітенко. — Ті вимоги, котрі вже тепер висуваються перед усіма компаніями, на перший погляд, можуть видатися просто нестерпними. Але повинен спрацювати принцип: спочатку — важко, а потім — добре всім. Пригадується, як рік тому ми зустрічалися з колективом «Хмельницькгазу». Тоді в багатьох було чимало скепсису, мовляв, обіцянки нового кращого життя чули не раз. Але сьогодні вже зроблено реальні кроки зі створення закону про ринок газу, буквально за кілька місяців повинно запрацювати правило, коли гроші за транспортування газу, отримані від споживачів, не спрямовуватимуться в «Нафтогаз», а одразу залишатимуться на місцях і йтимуть на розвиток галузі. Так само, як для енергетиків, і для газівників повинно стати правилом, коли інвестиційна складова буде закладена в тариф...

Таких новинок чимало. Усе заплановане НКРЕ повинно насамперед збалансувати роботу кожної галузі, забезпечити їм фінансову стабільність, а цим убезпечити всіх споживачів від будь-яких неприємних несподіванок.