Такими, кажуть, відчули себе після нинішніх місцевих виборів пацієнти Рівненського обласного геріатричного пансіонату, які зазвичай голосують на виборчій дільниці у селі Забороль Рівненського району, що за кілька кілометрів від закладу. Адже до них члени дільничної комісії просто «не доїхали», хоча й 15 виборців з числа пацієнтів закладу (а право голосу тут мають 98 людей) завчасно подали заяви у дільничну комісію №14028 з проханням голосувати «на дому» у зв’язку з поганим станом здоров’я, ще так само мали право голосувати 50 людей, навпроти прізвищ яких у списках виборців стояла позначка «НСП» (не можуть самостійно пересуватися).

Загалом у списках виборців, які мали право голосувати за межами виборчої дільниці, було 150 осіб. Серед них — не лише мешканці геріатричного пансіонату. За словами голови дільничної виборчої комісії №14028 Марини Шевчук, 31 жовтня проголосувало їх тільки 58. Тобто: 92 особи (а це — більше 10 відсотків від тих, хто цього дня взяв участь у голосуванні взагалі на дільниці) не змогли скористатися гарантованим їм Конституцією України правом вільного волевиявлення.

— 31 жовтня я, як і інші, встала раніше, причепурилася, одягнулася по-святковому, бо для мене вибори завжди були святом, — розповідає 75-річна мешканка пансіонату, кавалер ордена Трудового Червоного Прапора Антоніна Степанівна Цимбалюк. — До нас мало хто навідується — від багатьох відмовились діти, у деяких, як у мене, їх нема. Тому для нас приїзд будь-якої людини в пансіонат — це вже подія. Але, на жаль, того дня ніхто з членів ДВК до нас не приїхав із скринькою для голосування та бюлетенями, хоча ми чекали до сутінків. Особисто мене це дуже образило: все життя працювала як віл на державу, а тепер, коли мене полишили сили, з моєю думкою як виборця ніхто не рахується. Прикро...

Обділені долею і здоров’ям, а тепер ще й увагою ДВК, пацієнти геріатричного пансіонату звернулися до корпункту нашої газети («Голос України» від 2.11.2010 р.), написали скарги і в комісії, і в прокуратуру, і до Рівненського окружного адміністративного суду. Молодий адвокат — представник громадської правозахисної організації «Лекс-форум» Юлія Щербяк безкоштовно зголосилася представляти інтереси 55 виборців з числа пацієнтів пансіонату в Рівненському окружному адміністративному суді. Тож і мені не дозволила совість знехтувати судове засідання, де колегія суддів у складі головуючого Андрія Томчука, суддів Наталії Друзенко та Оксани Дудар розглядали адміністративний позов 55 заявників про визнання протиправною бездіяльність Рівненської районної виборчої комісії, внаслідок чого були порушені їх виборчі права.

Те, що до геріатричного пансіонату члени дільничної виборчої комісії №14028 не приїхали навмисно, випливає із свідчень свідків, які вони під присягою давали у суді.

— До мешканців геріатричного пансіонату завжди чомусь було упереджене ставлення, — розповідає свідок Валентина Солощук. — Так, на минулих виборах до місцевих рад та сільських голів саме цим виборцям дільнична комісія не видала бюлетенів з виборів Заборольського сільського голови, відтак за моїм позовом цей випадок порушення виборчого законодавства розглядався в суді — було призначено повторне голосування... А ось на нинішніх виборах члени дільничної комісії просто не доїхали до пансіонату, а точніше, їхали, не поспішаючи. Я не раз усно цікавилась у голови дільничної комісії, коли ж все-таки вони будуть у пансіонаті, — їх там чекають виборці.

— 31 жовтня 23 наших підопічних самостійно поїхали у Забороль голосувати, — розповідає директор пансіонату Василь Дрозд. — Інші, немічніші, чекали на комісію зі скринькою і бюлетенями. Але вона все не їхала. Вже близько 16-ї години до мене зателефонували спостерігачі і попередили, що процес голосування «на дому» затягується, тож є реальна загроза, що комісія до пансіонату не доїде. Я зателефонував з цього приводу у Рівненську районну виборчу комісію (причому, не раз, що підтвердила на судовому засіданні її голова Ольга Стоян. — Авт.), не раз усно звертався і у дільничну. Але марно — в заклад так ніхто і не приїхав. Лише близько 21-ї години голова ДВК Марина Шевчук сказала, що, мовляв, ще можете встигнути привезти на дільницю виборців. Але як можна привезти стільки прикутих до ліжка людей, людей у візках?

Уже в коридорі суду викликані як свідки мешканці села Забороль Олександр Солощук та Микола Бережнюк підтвердили: у них, як спостерігачів, склалася думка, що процес голосування «на дому» навмисно затягували, «петляючи вулицями села».

Тим часом цілком логічним прозвучало запитання одного із суддів до відповідачів, а конкретно — до голови ДВК Марини Шевчук, стосовно того, чому був визначений саме такий порядок голосування «на дому», за яким пацієнти пансіонату мали голосувати останніми?

Зрештою, серед членів ДВК №14028 є люди з досвідом проведення та організації виборів, зокрема, її голова Марина Шевчук. Тож на них, так само як і на Рівненську районну виборчу комісію, покладались обов’язки правильно організувати виборчий процес, щоб поза ним не залишилось жодної людини, що бажає проголосувати, в тому числі тих, які самі не можуть прийти на дільницю. Тим часом, зі скринькою та бюлетенями члени ДВК пішли з дільниці по житлах не о 8-й, коли розпочалось голосування, а об 11 год. 27 хв. До речі, коли процес голосування «на дому» затягнувся, пропонували ще одну групу з числа членів ДВК та спостерігачів ще з однією скринькою направити у пансіонат, були готові допомогти й транспортом, але ця пропозиція не була почута. Тим часом, 31 жовтня у всіх подібних семи інтернатних закладах Рівненщини, де мешкає близько 1,1 тисячі виборців, люди без проблем проголосували.

Рівненський окружний адміністративний суд 5 листопада постановив: «Визнати бездіяльність Рівненської районної виборчої комісії щодо невжиття передбачених чинним законодавством України заходів з належного забезпечення проведення на виборчій дільниці №14028 виборів депутатів місцевих рад по одномандатному мажоритарному виборчому округу №14 до Рівненської районної ради проти-

правною. Визнати протиправним та скасувати рішення Рівненської районної виборчої комісії від 2.11. 2010 року №15».

Згаданим рішенням Рівненська районна виборча комісія, образно кажучи, «відмахнулася» від скарг виборців з пансіонату, пославшись на ст. 25 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», — порадила їм звернутися до суду. А ось Рівненський окружний апеляційний суд, судячи з його постанови, переклав відповідальність за прийняття рішення про те, чи вплинуло таке масове обмеження конституційних прав виборців з пансіонату на результати виборів, на Рівненську районну виборчу комісію, мотивуючи це тим, що це — в її компетенції. Ось і виходить, як у тому анекдоті, коли Іван киває на Петра...

Рівне.