Майже 80 відсотків виборців Вінниці підтримали кандидатуру Володимира Гройсмана на посаду міського голови. І це за умови, що пан Гройсман ішов на вибори від маловідомої не тільки в регіоні, а й на теренах держави політичної сили — партії «Совість України».
— Люди голосували за лідера, — наголошує політолог Олександр Логінов. — На мою думку, політичну партію вибирав він, а не його вибирала партія. Неважко здогадатися, чому кандидат дистанціювався від відомих партійних брендів. Йому пропонували балотуватися від відомих політичних сил. У кожної з них є чимало прихильників і так само чимало противників. Інша річ — нейтральна партія. Та ще й з такою промовистою назвою — «Совість України».
Утім, Володимир Гройсман переміг би в будь-якому разі. Незалежно від того, яка політична сила пропонувала б його кандидатуру. З таким прогнозом погоджувалися і політики, і навіть самі виборці задовго до виборів. Бо люди голосували за того, чиї конкретні справи вони вочевидь бачать у місті. Забігаючи наперед, можна спрогнозувати, що молодий міський голова (Гройсману трохи більше за 30, і це теж один із його козирів) досягне поставленої мети — перетворить рідну Вінницю на європейське місто. Вінничани, без сумніву, шкодували б, якби їхній земляк покинув місто. Його організаторські здібності вже оцінили в державі. Пан Гройсман мав декілька пропозицій, щоб змінити крісло міського голови на посаду в столиці. Проте, за словами Володимира Борисовича, він не хоче залишати на півдорозі розпочаті разом з командою справи. Тому залишається у Вінниці.
Міську організацію партії «Совість України» створили у Вінниці трохи більш як за місяць до початку перегонів. Налічувала вона... сто партійців. Незважаючи на це, саме представники цієї політичної сили отримали найбільше місць у міській раді (34 відсотки голосів виборців), а також здобули перемогу у 23 (із 25) одномандатних виборчих округах міста. Відтак у міськраді партія «Совість України» матиме більшість.
Невдовзі, як повідомив міський голова, на територіях мажоритарних округів розпочнуть роботу громадські приймальні депутатів. «Робота депутатів безпосередньо на територіях буде пріоритетом для нашої команди, — наголошує Володимир Гройсман. — Адже половину складу міської ради обрано на одномандатних виборчих округах, туди й маємо перенести центр роботи депутата».
Партія «Совість України» рекомендувала своїх кандидатів також до Вінницької районної ради. За попередніми даними, вони вибороли приблизно півтора десятка депутатських мандатів. Новообраний міський голова стверджує, що його команда у Вінницькій районній раді день у день працюватиме над якісними змінами в житті громад району.