ЗАКАРПАТТЯ

Із двохсот видів метеликів, зареєстрованих в Україні, половина живе на Закарпатті. Ось такий особливий це регіон. Та нині через вирубки лісів і зміну мікроклімату метеликам на Закарпатті стало незатишно. Ентомологи помітили, що зникають червонокнижні види комах. Мало того, список метеликів, занесених до Червоної книги України та Європи, вже слід поповнювати.
Та передусім для збереження унікальних видів метеликів потрібно охороняти болота, припинити великі рубки лісів і модернізувати зрошувальну систему. Звичайно, з цими завданнями можна впоратися тільки спільними зусиллями. Тож екологи краю пропонують створити на Закарпатті заказник для метеликів.
Нині тут є 453 об’єкти природно-заповідного фонду загальною площею понад 172,2 тисячі гектарів. Як повідомляє Держуправління охорони навколишнього середовища в Закарпатській області, 2009 року було створено регіональний ландшафтний парк «Притисянський», який, зокрема, опікується й охороною різноманітних видів ентомофауни — жуків-турунів, одноденок, метеликів, комах тощо. Карпатський біосферний заповідник уперше запропонував створити ентомологічний заказник місцевого значення біля Рахова на площі до 100 гектарів, щоб зберегти природні популяції рідкісних видів лускокрилих, занесених до Червоної книги України, та їх біотопів.