Слідом за США негативну оцінку виборам в Україні дав Євросоюз. Так, Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Кетрін Ештон у четвер оприлюднила офіційний коментар, у якому заявила, що «стурбована повідомленнями від низки місій спостерігачів щодо порушень під час проведення місцевих виборів 31 жовтня». На думку пані Ештон, порушення були пов’язані переважно із законодавством та організацією волевиявлення, що підриває суспільну довіру до виборчого процесу та до подальшого зміцнення демократії в Україні. Водночас Кетрін Ештон вітає готовність, висловлену Президентом Януковичем, зробити висновки з місцевих виборів і здійснити кроки для ухвалення Виборчого кодексу.
Кетрін Ештон заявила, що уважно стежитиме за завершенням виборчого процесу, в тому числі, за підрахунком та зведенням результатів, розглядом скарг і апеляцій, повідомила прес-служба Високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки.
Ця оцінка, безумовно, вплине на резолюцію Європарламенту стосовно ситуації в Україні, текст якої нині готується. Розглядати цей документ планують після саміту Україна—ЄС, який відбудеться 22 листопада в Брюсселі.