Присутність спостерігачів від партій та кандидатів унеможливила фальсифікацію місцевих виборів, — про це заявив на прес-конференції народний депутат від Партії регіонів, віце-президент ПАРЄ Іван Попеску. І саме з огляду на присутність на виборчих дільницях значної кількості спостерігачів, на думку депутата, ніяких маніпуляцій з бюлетенями бути не могло.
Висновки окремих представників міжнародних організацій про нібито недемократичність місцевих виборів, вважає І. Попеску, не можна вважати об’єктивними і зваженими, тому що більшість із них працювали лише в одному місті та не можуть оцінити реальну картину у країні загалом. Окрім того, коментарі представників деяких міжнародних місій базувалися на інформації, яку вони отримали від однієї політичної сили. «Виникає запитання: чи такі організації представляють інтереси своїх держав, чи вони все-таки використовуються деякими українськими партіями як піар-технологія?» — висловив сумнів у об’єктивності окремих спостерігачів Іван Попеску.
Парламентарій визнав, що під час місцевих виборів мали місце технічні проблеми, переважна більшість із яких є наслідком недосконалого виборчого законодавства. Саме тому, вважає І. Попеску, виборче законодавство потребує істотного доопрацювання, зокрема, ухвалення Виборчого кодексу, який буде передано на розгляд Венеціанській комісії. «До 2012 року Виборчий кодекс буде ухвалений, — сказав політик. — І в ньому будуть враховані всі ті недоліки, які проявили себе під час цих і попередніх виборів. Виборче законодавство стане сталим і не буде мінятися від виборів до виборів». Для уникнення дрібних порушень та зменшення впливу людського фактору на виборчий процес, на думку депутата, також потрібно запровадити практику відповідної фахової підготовки членів виборчих комісій і передбачити в держбюджеті та у Виборчому кодексі, що ЦВК та територіальні виборчкоми мають проводити поглиблені курси для членів комісій.